Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Sevnica

 • SEVNICA

Med Zidanim mostom in Brežicami, ob sotočju Mirne in Save, se je med štajerskimi in dolenjskimi griči ugnezdil starodavni trg Sevnica. Nad starim mestnim jedrom stoji kot mogočni čuvar sevniški grad. Staro jedro naselja je naselbinska kulturna dediščina z znamenitim gradom, Lutrovsko kletjo in z značilnimi starimi stavbami.

 

 

Priporočamo ogled starega mestnega jedra Sevnica

 

Sevnica je bila prvič omenjena l. 1275, kot Liehtenwald. Leta 1322 je Sevnica postala trg, tedaj je dobil trške pravice in tržne dneve. Ta del mesta je zgodovinsko obarvan in ponuja ogled raznih znamenitosti. Nekatere izmed njih kratko predstavljamo:

 

1. SPODNJI SEVNIŠKI GRAD - To je stavba z letnicama 1664 nad vhodom ter 1613 na dvoriščnem pomolu. Stavba velja za najstarejšo na osrednjem Glavnem trgu. Legenda pravi, da je bil spodnji sevniški grad povezan z Gradom Sevnica s podzemnim rovom. Danes je tukaj sedež občine Sevnica, UE in KŠTM Sevnica.

 

spodnji grad2

 

2. KAMNITO MARTINOVO ZNAMENJEN NA GLAVNEM TRGU - V središču trga se nahaja obnovljeno kamnito znamenje s kipom sv. Martina iz leta 1754, ki ga je svojemu vinskemu patronu v čast postavil tržan Martin Šinkovec. Sestavljeno je iz visokega, kvadratnega profiliranega podstavka, na katerem je posvetilo ter manjšega, volutastega nastavka. Na najvišjem podstavku stoji kip Frančiška Ksaverija s školjko in knjigo v rokah, ob njem kleči otrok. Na spodnjem podstavku sta kipa sv. Martina in sv. Ignacija Loyole. Levo in desno od sv. Martina sta na posebnih podstavkih doprsna kipa moža in žene, po napisih sodeč Konstance in Martina. Današnjo podobo je znamenje dobilo po obnovi leta 1995. Takrat so bili po starih upodobitvah in po analogijah rekonstruirani kipi in njihovi deli, ki se niso ohranili (otrok, sv. Martin, Ignacij Loyolski-glava).

 

KUŽNO ZNAMENJE V SEVNICI 

 

3. CERKEV SVETEGA NIKOLAJA - Cerkev, ki stoji na severnem robu naselja, tik pod grajskim hribom, je bila zgrajena leta 1862 na temeljih pogorele stavbe z gotskim prezbiterijem. Zasnovana je v neoromanskem slogu kot triladijska bazilika s slikanimi "tirolskimi" okni iz leta 1908. Bazilikalno osvetljena višja srednja ladja se odpira v stranski z arkadami, oprtimi na slope. Vzhodno od ladje je tristrano sklenjeni prezbiterij s polkupolo, počivajočo na služnikih s kapiteli, ki so tako kot vsi drugi arhitekturni členi tudi neoromansko oblikovani. Notranjščino je leta 1909 dekorativno in delno figuralno okrasil s freskami Osvald Bierti iz Gemone. Od stare cerkve se je ohranila le sedanja krstna kapela, v katero so vzidali figuralni nagrobnik Oswalda Göriacherja in njegove žene iz leta 1579 ter heraldični nagrobnik Erazma Linsicha iz leta 1576. Oprema je iz 19. stol., razen Kristusa ob sramotilnem stebru in kipa Brezmadežne, ki sta baročna. Pod pevskim korom se nahajata nagrobna plošča in grb z lilijo. V južnem delu lahko vidite kip Roženvenske Marije z letnico 1745.

 

Sv. nikolaj v starem mestnem jedru

 

 

4. CERKEV SVETEGA FLORJANA - Cerkev je bila pisno omenjena že leta 1443, vendar njen križno rebrasto svodeni prezbiterij s kvadratno talno ploskvijo kaže na njeno starejše romansko izročilo. V vzhodni steni prezbiterija je štiri-ločno gotsko okno s trilistom. Za oltarjem je v okenskem ostenju narisana freska apostola Andreja, pod beležem so vidne gotske freske v prezbiteriju in sv. Krištof na južni strani zunanjščine ladje, ki kaže furlanski izvor. Njena notranjost je delno baročna.

 

 

sv. Florjan sevnica

 

5. STARA TRŠKA ŠOLA - Ta stavba se nahaja nasproti cerkve sv. Nikolaja,  v njej je pouk potekal  že leta 1871. Danes so tukaj stanovanja.

 

6. GOSTILNA VRTOVŠEK - V tipični stari trški gostilni nudijo pestro izbiro domače hrane in odprta domača vina. V tej gostilni se že od leta 1962 prirejajo znamenite sevniške salamijade.

 

7. GRAJSKO POBOČJEOznačena pešpot vodi iz Glavnega trga  na Grajsko pobočje, kjer na vzpetini stoji čudovit sevniški grad, kjer si lahko ogledate  stalne in občasne razstave ter  zanimivefreske. Ob pešpoti na grad pa vas pozdravi znamenita Lutrovska klet in Čebelarski dom, okrepčate pa se v Grajski kavarni.

 

8. KAMNITE SKULPTURE "SRCE SAVE" v Mestnem parku Sevnica - so umetniško delo akademskega kiparja Marka Pogačnika in skupine za umetnost VITAAA. Geopunkturni krog naj bi s pomočjo izklesanih znamenj, kozmogramov, vzpostavljal povezavo z nekaterimi okoliškimi vitalno-energijskimi centri (več o "srcu Save" si lahko preberete spodaj).

 

Za spoznavanje omenjenih točk priporočamo oglede z vodnikom, kar se lahko dogovorite v TIP na Trgu svobode 10, tel. 07 81 65 462, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Lahko si tudi pomagate s splošnim opisom na telefonu 041/ 18 48 18 in Slovensko 471

 

 

 • LONČARJEV DOL

Od tu vas usmerjevalne table napotijo na Ajdovski gradec, ki je lepo ohranjeno arheološko najdišče iz 5.-6. stoletja ali na Blanco.

 

 

 • VINSKA KLET MASTNAK - KRAKOVO 

Tukaj je znano Posestvo Mastnak- kleti “Penin”, tu vam ponudijo degustacijo penin Valentina in Valvazor ter nekaterih mirnih vin v lepo urejeni vinski kleti. Možni so  tudi sprejemi s pogostitvami in gostinsko ponudbo po dogovoru.

 

 

 • KOZINČEV MLIN - METNI VRH

Metni Vrh je najbolj prepoznaven po Kozinčevem mlinu in žago na vodni pogon. Tukaj vam lahko ponudijo voden ogled mlina na vodni pogon in prikažejo mletje, pokažejo vam mini generatorja enosmerne električne energije iz prve polovice 20. st. in si  ogledate žago na garter, ki ga je poganjala Sevnična.

 

 

 • ŽAGA IN SODARSTVO KRANJC - METNI VRH

Sodarstvo in žaga Kranjc vam lahko ponudi vodeni ogled sodobne žage na električni pogon, ogled in opis postopka izdelave sodov, ki jih uporabljajo za barikiranje vin v sodobnem kletarstvu, večino svoje proizvodnje izvozijo.

 

 

 • SKALNI MOŽJE - PEČJE PRI SEVNICI

Kamniti osamelci - Skalni možje na pobočju pod zaselkom Pečje so več kot 30 metrov visoki stolpi s krušljivo kamnino. Površinski geomorfološki spomenik.

 

 

 • KOPITARNA V ŠMARJU

V Šmarju še vedno po 120 letih, od ustanovitve, deluje tovarna Kopitarna, ki jo odlikuje uporabnost in modni trend obuval. Ponudijo vam lahko voden ogled industrije. Poleg nje pa stoji industrijska maloprodaja, kjer si lahko po ugodnih cenah kupite nekaj zase.

 

 

 • CERKEV SV. ROKA NAD SEVNICO

Ponudijo vam lahko vodeni ogled romarske cerkve sv. Roka in njene okolice, prilagojene za sprejem večjega števila romarjev na Mali Šmaren. Od cerkvice se vidi lep panoramski razgled po industrijski coni Sevnice, Boštanju in hidroelektrarni. Cerkev je pogost cilj popoldanskih sprehajalcev.

 

 sv. Rok sevnica

 

 

 • HOTEL AJDOVEC - SEVNICA

V Sevnici je Ajdovec z restavracijo, ki sprejme do 300 oseb. V stalni ponudbi imajo kulinarične dobrote. Pri njih je možen sprejem skupin nad 30 oseb, priporočajo predhodno najavo. Poznani so po okusnih in obilnih dobrotah za zmerno ceno, to pa nadgradijo s pokrajinsko značilnimi muzikanti.

 

 

 • SEVNICA - novejši del

Vabljeni ste na vodeno ogled “novega dela Sevnice” s spomenikom NOB, na ogled in opis muzejske parne lokomotive v železniškem parku in obiščete industrijske maloprodaje Lisce (kopalke, žensko spodnje perilo…) in Inpleta ( metrsko blago…).

 

novi del Sevnice

 

 

 • SEVNICA – stari trg

Srednjeveška naselbina, ki se je namestila med Drožanjskim in Florjanskim potokom, je imela dolg in pravokoten tržni prostor. Obdan je bil z okoli štirideset ozkimi trškimi in široko dvorovo parcelo. Cerkvena ulica je vodila k cerkvi sv. Nikolaja, ki je bila v 19. stol prezidana v triladijsko neoromansko baziliko. Vabljeni ste na vodeni ogled starega mestnega jedra v Sevnici z značilno gradnjo trških hiš z Martinovim znamenjem. Prav tako pa si lahko ogledate notranjost cerkve sv. Nikolaja in nato obiščete eno od starotrških gostiln: Gostilna Vrtovšek (zibelka slovenskih salamiad), Plaustainer ali Pizzerijo Plus, gostinsko ponudbo dopolnjujejo tudi bari.

 

 

Osrednja znamenitost mesta Sevnica je več kot 800 let star grad nad starim mestnim jedrom. Na mestu sedanjega je nekoč stal grad, ki je bil verjetno sezidan v prvi polovici 12. stoletja. Prvič je pisno omenjen leta 1309 kot »castellum Liechtenwalde«. V 16. stoletju je bila na grajskem pobočju zgrajena tudi Lutrovska klet, ki naj bi jo občasno obiskoval Jurij Dalmatin (ok. 1547 – 1589), ki je kot prvi v celoti v slovenščino prevedel sveto pismo. Danes v njenih akustičnih prostorih  potekajo glasbeni koncerti in druge prireditve. Vodeni ogledi gradu:

- obiskovalci gradu si lahko ogledate krajše predstavitvene filme: (1) o Sevnici, (2) o zgodovini gradu ter (3) o znamenitem arheološkem parku Ajdovski gradec,

- več različnih razstavnih in reprezentančnih prostorov (baročni salon, hodniki in stolp s freskami, poročna in konferenčna dvorana, šolska zbirka, gasilska zbirka, zbirka o izgnancih iz občine Sevnica, grajska kapela, zbirka krasilne umetnosti Ivana Razborška, zbirka Ogled avtorja Rudija Stoparja, zbirka Kamni govorijo, grajsko lutkovno gledališče, občasne razstave umetnikov…),

- po končanem ogledu gradu se lahko obiskovalci sprostite na degustaciji vin v grajski vinoteki, na pijači ali slaščici v grajski kavarni ali terasi pred gradom, ki vam ponuja prekrasen pogled na staro mestno jedro Sevnice in dolino reke Save. Sprehodite se lahko tudi po grajskem parku z mogočnimi drevesi, označenimi s tablicami, kakor so tudi označene energijske točke, kjer se lahko napolnite z zemeljsko energijo.

 

grad

 

rekonstruiran renesančno-baročni park s pohodnimi potmi, kamnitimi vrtnimi plastikami, označenimi energijskimi točkami in mogočnimi drevesi

 

3906435 orig

 

 

na terasah grajskega pobočja raste 500 trt modre frankinje - možnost zakupa botrstva trt – boter sodeluje pri rezatvi in trgatvi, prejme steklenico grajske krvi, darilo in možnost brezplačne uporabe grajske vinoteke

 

5032523GV 

 

bogat izbor vin, vodene degustacije, nakup izbranih vin, najem za pogostitve, srečanja…

 

9582358 origGrV

 

 

 

6402162 origMF

 

ponudba pijače, sladic, catering po naročilu

 

 

lutkovne in ustvarjalne delavnice in animacije, lutkovne predstave, predstavitve za najmlajše

 

 

veličastni poročni obredi v poročni dvorani, v toplejših mesecih pa so najlepše veličastne poroke v grajskem parku

 

poroka dvgp

 

otrokom s posebnimi zgodbami in s pomočjo igre predstavimo življenje na Gradu Sevnica v času 17. stoletja, ko je na gradu živel baron Moscon in njegovo spremstvo: Animirani ogledi z baronom Mosconom in njegovim spremstvom, lutkovne in ustvarjalne delavnice, grajske igre, Učna ura Primoža Trubarja...

 

9638070 origBM

 

 

V idiličnem okolju Gradu Sevnica vam ponujamo tudi prave grajske pojedine!

 

537407grpoj

 

Možnost najema prostorov, opremljenih s tehnično opremo za sestanke, srečanja, konference, predavanja, koncerte itd.

 

 

Na pobočju pod Gradom Sevnica se nahaja Lutrovska klet, ki ima status spomenika državnega pomena.

Lutrovska klet, ki leži na jugovzhodnem pobočju ob Gradu Sevnica je z Odlokom o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena na območju Občine Sevnica (Ur. l. RS, 106/2005-4642) zavarovana kot kulturni spomenik in vpisana v register kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Nastala naj bi v sredini 16. stoletja. Protestanti so jo uporabljali za molitve, kasneje pa je postal grobnica nekaterih sevniških graščakov. V kleti se nahajajo znamenite freske, ena redkih ohranjenih poslikav iz obdobja renesanse (sredina 16. stoletja) na Slovenskem, ki je posebna tudi z vidika tehnike poslikave. Spodnji prostor Lutrovske kleti (kapela) je zagotovo eden najbolj akustičnih prostorov v Sloveniji, kar ob koncertih potrjujejo številni izvajalci in obiskovalci.

 

9544980lk

 

 

 • SEVNICA – grajsko pobočje

Vabimo vas na grajsko pobočje z lepo ohranjenim mogočnim gradom, ki ima bogato konferenčno in poročno dvorano, freske štirih letnih časov v jugo vzhodnem stolpu in Felicijanovo dvorano, v njem vam lahko pripravimo razne degustacije. Na gradu si lahko izbirate ogledate več deset različnih vsebin v notranjosti in zunanji park iz prve polovice 19 st. z eksotičnimi drevesi. Na JV delu grajskega pobočja si lahko ogledate znamenito Lutrovo klet, ki je lepo pofreskana in jo odlikuje izredno dobra akustika.

 

 

 • ČEBELARSKI DOM

Ob cesti na grad se ustavimo v Čebelarskem domu, kjer lahko degustirate izdelke iz medu, ki dosegajo v naših krajih visoko kakovostno stopnjo. Inovativni čebelarji poskrbijo za nove produkte iz medu; trenutno je zelo aktualno medeno pivo.

 

 

 • SEVNICA – prodaja in degustacija dobrot iz krušne peči

Članice aktiva kmečkih žena Sevnica vam lahko pripravijo prodajno degustacijo dobrot, predvsem različne vrste domačega kruha, potice in ostale dobrote iz krušne peči v Felicijanovi dvorani na gradu. Če boste z njihovo peko navdušeni, pa vam bodo z veseljem razkrile tudi recepte.

 

 

 • LISCA (948 m)

Lisca je eden najvišjih vrhov v verigi Posavskega hribovja. S svojim sredogorskim podnebjem, naravnimi danostmi in čudovitimi razgledi očara in privablja številne planince, pohodnike, kolesarje, jadralne padalce in ljubitelje narave.

Lisca je naravni in turistični biser Posavja in izjemna lokacija za oddih in okušanje narave. Je eden od najvišjih vrhov Posavskega hribovja, ki s svojimi 948 metri dominira nad dolino reke Save. Pobočja pogorja so poraščena z mogočnimi bukovimi gozdovi, vrh njenega pogorja pa se zelenijo planinski travniki in pašniki. V krogu nekaj ur hoda se nahajajo številni vrhov hribov, ki drugače od že turistične Lisce še vedno nudijo neokrnjeno naravo in bogat rastlinski in živalski svet. Na planinskih travnikih rastejo nekatere rastline in gorske rože, ki jih najdemo samo tu in so zaščitene kot naravne posebnosti in naravna dediščina. Od nekdaj je priljubljena planinska destinacija, na njenem vrhu pa se že od leta 1903 nahaja planinska koča. V preteklem stoletju so ob planinskem domu zrasle še druge zgradbe in športni objekti. Je izjemna razgledna točka, ki nudi krasne sprehode in doživetja narave. Poleg planincev so njeni stalni gostje rekreativni športniki, kolesarji, jadralni padalci in konjeniki. Lisca je nadvse primerna tudi za preproste sprehode in oddih.

 

liscavrha7

 

 

Tončkov dom na Lisci vam ponuja domače slovenske jedi, mednarodno kuhinjo, vegetarijanske jedi in jedi na žaru. Sprejmejo lahko do 270 ljudi.

 

Tončkov dom

 

Maketa železnice in železniški muzej v prostorih železniške postaje Sevnica. Vsako prvo soboto v mesecu, ob sevniškem sejmu, je brezplačen vstop v muzej.

 

 

 • SEVNIŠKI MESEČNI SEJEM

Sevniški sejem poteka vsako 1. soboto v mesecu na Trgu svobode v Sevnici (parkirišče za HTC-jem in plato pred OŠ Sava Kladnika Sevnica), med 8. in 12. uro (od januarja do decembra, razen novembra).Sejem obiskujejo domači občani in tudi občani iz sosednjih občin, ker je na njem pestra ponudba, med njimi tudi domači pridelovalci in obrtniki (mlečni in suhomesnati izdelki, čevljar, kovač, suha roba,...) 

 

 • AVTOHTONA KMEČKA TRŽNICA V SEVNICI

Kmečka tržnica poteka vsako sredo in soboto v središču Sevnice (na platoju pred lokalom Central's), med 8. in 12. uro (od januarja do decembra), na že postavljenih stojnicah.

 

 

 • SEVNIŠKI GRB

Občina ima tudi svoj grb, ki se je skozi zgodovino spreminjal. Grb občine Sevnica je na modrem ščitu, naravnobarvna stilirizirana lipa na zeleni trati. Na spodnjih lipovih vejah sta navzven obrnjena poljska škrjanca, ki gledata proti deblu. Na ščitu je trilistna srebrna zidna krona.

 

 

 • SEVNIŠKA VOŠČENKA

Za časa Avstroogrske monarhije in stare Jugoslavije so izvažali sevniško sadje, predvsem jabolka in hruške, v zahodno Evropo in Rusijo. Preko pristanišča Hamburg so odhajale breskve in jabolka iz slovenskega območja. Zlasti iskana in priznana vrsta jabolk s tega območja je bila tako imenovana sevniška voščenka po domače imenovana "ušenka". Sevniška voščenka, nemško Lichtenwalder Wachsäpfel, je bila na angleškem tržišču poznana kot "posebna specialiteta, ki je drugod ni mogoče najti". Konec 19. stoletja je veliko storil za razvoj sadjarstva v Sevnici učitelj Tomaž Drnjač in njegov naslednik Josip Mešiček. Ta vrsta jabolke je uspevala le v Spodnjesavski in Sotelski dolini. Milo podnebje, veliko sonca in jutranja meglica so ji dali posebno aromo.

 

Drevo ima precej rogovilasto, pobešeno rast skoraj kakor kanadka. Že po tej čudni rasti, še bolj pa po bledozelenem listju voščenke lahko ločimo od vseh drugih jablan. V mladosti jo je treba na vsak način obrezovati, če hočemo, da se vrh razvije kolikor toliko enakomerno in pravilno. Voščenka raste sicer povsod, kjer ji ugaja podnebje, vendar pa ji najbolj prijajo tople, zavetne lege z močno, primerno vlažno zemljo. V suhih, peščenih tleh rodi bolj droben sad, ki rad prezgodaj odpada. Navadno obrodi vsako drugo leto, ponekod šele vsako tretje prav obilo.

 

Dolenjska voščenka je debelo jabolko ploščato okrogle oblike. Proti muhi je vedno ožje, da je spodnja polovica dokaj večja nego zgornja. Navadno je tudi nekoliko enostransko razvito. Koža je od začetka svetlo zelena, ko pa je jabolko godno, enakomerno porumeni, tako da je videti, kakor bi bilo iz voska. Odtod tudi ime. Jako zanesljivo in značilno znamenje za pravo dolenjsko voščenko je rjavina, ki se razprostira okrog peclja do vrha jamice v obliki zvezde. Meso je rumenkastobelo, krhko, zelo sočno, sladkokiselkastega, prijetnega okusa, ki spominja na okus pomaranč. Pri nas je malo domačih jabolk, ki bi mogla glede okusa tekmovati z voščenko, mnogi so pa mnenja, da ga sploh ni boljšega jabolka. Godno je decembra in januarja. V dobri shrambi ne vene in ostane sočno do marca ali še dalje. Sad je precej občutljiv za obtiske in udarce, zato je treba pri spravljanju največje opreznosti. Dolenjska voščenka je jabolko za vinorodno podnebje. Kljub temu, da voščenka nima lepe in zapeljive zunanjosti, ker ni rdeča, jo vendar lahko prištevamo k najboljšim jabolčnim sortam. Kdor jo okusi, je ne more prehvaliti. Žal so drevesa, ki rodijo sevniške voščene že precej redka, zato je potrebno storiti, da ta odlično jabolko ne bo izumrlo v krajih kjer je doma.

 

 

 • KOLMANOVA LIPA V GORENJEM BREZOVEM

Kolmanova lipa stoji v zaselku Gorenje Brezovo, tik ob cesti Sevnica – Blanca. Lipa spada med dednološke naravne spomenike.

 

 

 • REKA SAVA, SPLAVARJENJE IN MOSTOVI

Reka Sava izvira na Gorenjskem, kot majhen potoček, ki se hitro razširi v reko. Iz Zasavja, kjer teče po ozki soteski, ki si jo je izdolbla, priteče k nam v Posavje. V sevniško občino priteče iz Radeč. Skozi stoletja si je utirala pot ob naših poljih in poljubno spreminjala svojo strugo, vse dokler je nismo z nasipi in regulacijami omejili. Po reki je potekal ladijski oziroma čolnarski promet. Pristanišči sta bili v Sevnici in na Radni. Ta promet je prenehal leta 1862, ko je stekla železnica med Zidanim mostom in Zagrebom. Na Savi je  bilo razvito tudi splavarstvo. Les so splavljali v glavnem na Hrvaško in v Beograd. Splavljanje je po letu 1950 izumrlo. Ob Savi pod vasjo Log še danes stoji mogočno poslopje, nekdanja postaja za menjavo vprežene živine, ki je vlekla čolne po Savi.

 

Dokler čez reko Savo ni bilo zgrajenih mostov, so ljudi, vozove in živino prevažali čez reko s pomočjo brodov. Zadnji sevniški brodar je bil Kragelj.

 

Prvi leseni most čez Savo so zgradili v začetku tega stoletja. Povezoval je  Sevnico z Radno. Leta 1938 so zgradili železniški most med Boštanjem in Šmarjem. Leta 1975 pa so zgradili most, ki povezuje cesto Sevnica – Boštanj, kateri je bil do leta 2007 edini most v občini Sevnica in je več kot deset kilometrov oddaljen od obeh najbližjih mostov v Brestanici in Radečah. Ob gradnji HES so se zgradili še mostovi na Blanci, brv v Šmarčni, v načrtu je še most pri Logu. Ribištvo je v reki Savi skoraj zamrlo zaradi onesnaženosti, ki se postopoma izboljšuje. Danes reko Savo izkoriščajo predvsem za energetske namene.

 

 

 • SRCE SAVE / »LITOPUNKTURNI KROG V MESTNEM PARKU«

S pomočjo svetovno znanega in priznanega akademskega kiparja in geomanta Marka Pogačnika je v Sevnici v parku ob reki Savi nastalo kiparsko delo »Geopunkturni krog za Reko Savo«. S kiparskim delom se zahvaljujemo Reki Savi za njeno dosedanjo vlogo, ki jo je imela tisočletja v našem prostoru in se ji priporočamo za pozitivne vplive tudi za naprej; predstavlja pa tudi spomin na eno večjih investicij (HE na reki Savi) na našem območju s pozitivnimi in tudi negativnimi učinki. V kamne je vklesanih 20 reliefnih znamenj, imenovanih kozmogrami.

 

Namen Geopunkturnega kroga za Savo je dvojen:

 

   1. Dati energijsko spodbudo v smeri revitalizacije Sevniškega prostora, ki je bil zaradi del pri regulaciji Save in gradnji jezu na Blanci v energijsko precej razsutem stanju. Pri tem smo s pomočjo izklesanih znamenj in na način resonance (valovanje)  pritegnili v pomoč nekatere okoliške vitalno-energijske centre kot so Sv. Rok nad Sevnico, Sv. Martin v Lamprečah, Sv. Križ Boštanj, Goli vrh, Sv. Barbara Velike Drušče, Sv. Jurij nad Tržiščem, Sv. Marija Topolovec, Sv. Magdalena Lukovec, Sv. Janez Dolnje Brezovo, Laze pri Boštanju.

 

   2. Dati spodbudo v smeri ponovne oživitve toka Save, ki je kot celota ogrožen kot posledica zajezitev, ki se gradijo na spodnji Savi. Gre za to, da se kljub zajezitvam energijsko podpre pretok življenjske sile vzdolž reke. Ta pretok je pomemben ker Sava predstavlja vodno hrbtenico slovenskega prostora.

 

Realizacija je speljana tako, da se krog osmih stoječih kamnov nanaša na točko (1), kamna-kipa številka 9 in 10 pa sta postavljena vzdolž toka reke in se posebej nanašata na njeno vodno kvaliteto in njen tok od izvira skozi različne faze do izliva.«

 

Obrazložitev idejne zasnove kompozicije kamnitih blokov:

Reka Sava s tremi izviri (Zelenci, Savica, Radovna) tvori glavno žilo Slovenije, ki teče preko Gorenjske ravni, Ljubljanskega polja, Zasavja, Posavja, izliva v Donavo in izliva v Črno morje. Tako iz otroštva preraste v mlado Savo, puberteto, Srce Save je v Sevnici, poroka s silami Panonije, v odraslost in izliv.

 

V Sevnici, kjer je srce Save, litopunkturni krog ne deluje samo lokalno, temveč širše na celi tok reke od Triglava do Črnega morja. Imamo tudi tri osi:

- od Triglava do rta Istre tvori MLADOST

- od Triglava do Rosalnic na Kolpi tvori KREATIVNOST in

- od Triglava do Bogojine v Prekmurju OS TRETJEGA ŽIVLJENJSKEGA OBDOBJA.

 

V deželi obilja med reko Krko in Savo je os reke Save v sredini in tako prihaja do vrhunca ustvarjalnosti, kjer se vodna os poveže s kreativno osjo. Nesreča na Blanci pomeni krik narave, ki prosi za pomoč. Ker ima tukaj Sava srce, deluje proti izviru in proti izlivu. Reka je namreč živo bitje z lastno inteligenco in deluje na energijskem in na duhovnem nivoju.

 

Namen projekta je bil, da bi mimo zajezitve reke, zagotovimo njeno živost, da bo prvotno vlogo odigravala še naprej. Reka je kot žila, človek pa ustvarja na reki strdke. Tako moramo reko sprejeti in jo razumeti.

 

OPIS:

Pod grajskim hribom ima reka SRCE, litopunkturni krog leži torej v srcu reke, sam krog pa ima iztek. Grajski hrib je bil kot varuh srca, z zajezitvijo pa se je preneslo srce v obstoječo strugo.

 

1. kamen je povezan s točko cerkve sv. Magdalene na Lukovcu, ki ima votlino in vrata med notranjim življenjem (svetom) in življenjem okolja. Ustvarja stik z zemljo;

 

2. kamen je povezan s točko na Golem vrhu. Kozmogram pojasnjuje da na Golem vrhu ni mesta, je prostor, pod temi so prostori spomina, ki podpirajo reko od spodaj in kažejo »prerez« reke;

 

3. kamen je povezan s točko na Lazah, ki predstavlja pljuča prostora in pomagajo dihati, dih se prenaša kot izdih;

 

4. kamen ima povezavo s točko pri sv. Barbari na Druščah (kozmogram spreminja sile iz notranjosti zemlje v lepoto narave, nakazuje kraški svet po pripovedovanju izgubljenih teleg, ki so priplavale v Vranji peči na površje), dodatna povezava na kamnu je s točko pri sv. Jurju pri Tržišču, ki je gora kot piramida. Služi kot ravnotežje prostora s centralno kompozicijo, ki je na kreativni osi pri Trebnjem;

 

5. kamen je povezan s točko pri cerkvi Marijinega vnebovzetja na Topolovcu (izpolnjuje ženski princip – kozmogram kaže obraz otroka, ki je čudežno ozdravel in združuje zdravilne sile v celoto sile Zemlje in sile kozmosa. Nebo poljublja Zemljo, zvezde pomenijo sile, ki prihajajo iz zemlje);

 

6. kamen je povezan s točko pri cerkvi sv. Križa v Boštanju (kozmogram prikazuje 12 izvirov studencev, ki zgledajo kot ribja očesa s serafimi pavjih peres in so povezane z angelskim redom. Izvirajo pod pobočjem cerkve in predstavljajo angelsko žarišče, ki pomenijo zavest vesolja in so v interakciji z zavestjo Zemlje in vesoljem, kjer delujejo sile jing »-»);

 

7. kamen je povezan s točko pri sv. Roku (izpolnjuje moški princip): Reka uravnotežuje jing (minus) pol. Z zajezitvijo je reka narasla in tvori preveč jinga (vode), zato je potrebno to silo izenačiti, kar se s pogovornim jezikom kozmograma tudi ustvari, s pomočjo cerkvice sv. Janeza v Dolenjem Brezovem. Ta cerkvica ustvarja prvinske sile Zemlje s silo atoma – atomsko energijo, ki je v naravi predelana. S sencami se ustvarja določena svetlobna slika in s tem tudi energija. To gora razume in sprejema. Tako delujejo sile jang (plus).

 

8. kamen je povezan s točko pri sv. Martinu v Lamperčah (kozmogram predstavlja prasile Zemlje, ki se preobračajo v plasteh – pomenijo rojstvo življenja mandalo – spremeni se v dejansko silo. Tu prihajajo iz ognjene krogle Zemlje vitalne zdravilne sile in se širijo v prostor. Ajdovski gradec ima isti princip kot Lamperče, vendar je tu povezava z duhovnimi silami);

 

9. je centralni kamen in je posvečen vodi. V kozmogramu sta prikazana val kot jing in antival kot jang, v drugem kozmogramu pa so prikazane Rusalke z repom, ki plešejo okrog vodne sile. Rusalke predstavljajo inteligenco vode in so sposobne izboljšati spomin;

 

10. je centralni kamen in je posvečen reki Savi. Zardi ravnotežja so izviri Save Zelenci – Savica – Radovna skupaj, Gorenjska ima upodobljeno Ajdovsko deklico, ki zajema vodo med Šmarno goro in Šmarjeto, Ljubljanska kotlina je upodobljena s pritoki Kamniške Bistrice in Ljubljanice, v Zasavju se prebija skozi kanjon, v Krškem/Brežicah se kaže kot poroka nasprotnih polov, ko se združita postane reka odrasla. Riba je simbol vode, ki je povezana s Črnim morjem z različnimi pozami.

 

Največ energetskih točk je postavljenih pri cerkvah, ki so bile postavljene pred davnimi časi na teh točkah. Obredi v cerkvah zagotavljajo vzdrževanje pozitivne energije.

 

 

 • POTOK SEVNIČNA

izvira v obronkih pogorja Bohor pri vasi Ostrožnik. S svojim pritokom je izoblikovala strugo, ki daje poseben čar pokrajini. Izliva se v reko Savo v Šmarju v Sevnici.

 

 

 • DROŽANJSKI POTOK

izvira pod Metnim vrhom in se izliva v reko Savo.

 

 

 • RIBNIK V SEVNICI

V ribniku v Sevnici se lahko lovi krapa in klena. Okolica služi tudi za prirejanje piknikov.

 

 

 • GORNJE BREZOVO

Obcestno naselje leži v dolini Save na levem bregu reke, ob cesti Sevnica – Brestanica. Sestavljata ga dva zaselka, na obsežni rečni terasi.  Likovno kvalitetnejši je zaselek višje ob toku reke. S cerkvijo sv. Urha predstavlja  kvaliteten primerek kvalitetne miniature naselbinske forme. Je dragocen poudarek v krajini. Zaselek ob cerkvi sv. Urha ima zasnovo trikotniške vasi, s cerkvijo ob podaljšku kraka. Kot tip je razvojno zaključena in se ne more več širiti.

 

 

 • BIZELJSKO – SREMIŠKA VINSKA CESTA

Ideja o vinskih cestah po zgledu nekaterih drugih vinorodnih dežel, je pri nas prisotna že okrog trideset let. Na državni ravni je ta pobuda postala uresničljiva leta 1992. Po šestih letih je ugledala luč sveta Bizeljsko-sremiška vinska cesta, ki so jo slovesno odprli 18.11.1998 na turistični kmetiji Grobelnik-Klenovšek v Podvrhu pri Sevnici. Ta vinska cesta vodi po značilnem krajinskem območju. Dolžina glavne trase je 64 km in se začne v občini Sevnica z 210 hektari vinogradov, skupaj 1410 hektarov vinogradov. V občini Sevnica povezujejo glavno vinsko cesto tudi stranske, kapilarne vinske ceste, kot so:

-          Sevnica-Zajčja gora

-          Sevnica-Lamperče

-          Sevnica-Sveti Rok-Drožanje

-          Poklek-Čanjska gora

-          Poklek-Cirje-Gornji Leskovec

Na območju vinske ceste v občini Sevnica je najbolj znana turistična kmetija Grobelnik – Klenovšek v Podvrhu. Obiskovalce tu postrežejo z domačimi jedmi in vinom.

 

 

Pot je namenjena samo pešcem, torej tistim, ki se jim ne mudi in hodijo okoli z odprtimi očmi in ušesi, da bolje spoznajo utrip življenja v naravi.

Planinci so pot speljali tako, da obide skoraj vse grebene levo in desno od Save. Popotnikom so na voljo žigi in vpisne knjige. Pot je označena z markacijami in napisnimi tablami, pomagajo pa si lahko tudi z naslovi v dnevniku, ki je na voljo pri Planinskem društvu Lisca.

Pot se lahko prehodi v štirih etapah. Prva je dolga sedem ur in vodi od Sevnice preko Brunka do Šentjanža, druga pot od Šentjanža do Tržišča in Bučke zopet nazaj v Sevnico, kar traja celih enajst ur. Tretja etapa je speljana po levi strani Save od Sevnice preko Zabukovja do Planine in je dolga osem ur. Za četrto etapo od Planine preko Lisce do Loke pri Zidanem mostu pa bomo potrebovali približno sedem ur.