Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Rudarska pot "Tk Pav" Krmelj-Šentjanž

 

 

Dolžina: 5,1 km

Trajanje: 2 h

Težavnost: Srednje zahtevna

Informacije: vodenje: Cveta Jazbec (031 825 053); www.sentjanz.si ; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

 

 

Opis etape

 

Pot na Tk pav je krožna pot, pot vas vodi po naravnem okolju, zato so brez težav v potek poti vključene številne naravne znamenitosti, predvsem rastlinstvo in živalstvo tega območja ter vodovje rečice Hinje z enoprekatnim mostom v Krmelju. Te sledi je zapustil še do šestdesetih let prejšnjega stoletja delujoči rudnik. Tod boste spoznali pestrost gozdnega prostora in številne vloge, ki jih danes opravlja gozd. Področje Tk pava je odličen prostor za učenje v gozdu. Program je primeren za rekreacijo in za drugo in tretjo triado osnovnošolcev in dijake srednjih šol -  lahka pohodna pot, ki je speljana po popolnosti naravne idile, kjer se boste podali v objem gozda, ki počasi postaja pragozd. Lahko se boste pomerili v grabljenju listja in morda boste našli knapčevo malico. Tu in tam vas bo preplašil duh knapca, ki leta naokoli. Naravno lepoto, ki bo povezana s kulinarično noto lahko odkrivate s strokovnim vodenjem lokalnih vodnikov.

 

 

Geografski napotek


Izhodišče za pohodno Pot na Tk pav je iz Šentjanža ali pa iz Krmelja. Iz Šentjanža vas pot vodi do Birne vasi kjer je ob poti informacijska tabla, prav tako pa iz nasprotne strani takoj po Krmelju zavijete levo, kjer je prav tako informacijska tabla. Na poti iz Šentjanža, Birne vasi  se najprej srečate z mogočno duglazijo, ki je kraljica naših gozdov. Pestrost tematski poti doda učni prostor pri Črni mlaki  z ostanki nekdanjega rudarjenja,  nato še  sprehod naprej do ostankov sledi vzpenjače, kjer so nekoč tovorili premog. Največjo naravno dediščino predstavljata Črna in Rdeča mlaka, ki sta danes  življenjski prostor za mnogo različnih živalskih in rastlinskih vrst. Spustite se v dolino, nadaljujete ob potoku Hinja, kjer se poučite o življenju v vodi in nadaljujete do enoprekatnega mostu v Krmelju, do krožišča v Krmelju, nato se po gozdni poti vrnete do izhodišča ali pa ostanete v Krmelju, če vas tam čaka prevoz.

Voden tradicionalni pohod je vsak drugi vikend v juniju oz. po predhodnem dogovoru.

 


 

 

Dodatne informacije: Turistično informacijska pisarna Sevnica 07/ 81 65 462.

 

 

Po pohodu si lahko privoščite kosilo v eni od lokalni gostiln ali turistični kmetiji, ali degustacije vin v zidanici.

 

 

 

 

Opisna tabla

slovensko

angleško

 

Povezave

http://www.dozivljaj.si/kolesarstvo-a-pohodnitvo/45-prispevki-za-popotnik/257-rudarska-pot-tk-pav-sentjanz 

http://gpsturist.cptkrsko.si//upload/63585649051ad77a9d01e3.pdf 

http://www.visitkrsko.com/sport-in-rekreacija/pohodniske-in-kolesarske-poti/pohodna-pot-tkpav/

http://www.turizemvzidanicah.si/twpub/closeupp.cgi?cdo=001P12INHVIALBOJL&dtd=17%2F10%2F2013&dta=22%2F10%2F2013

 

 

 

Crna mlaka

Duglazija  otvoritev poti TK PAV in zakljucek bucariade08

Stari most cez Hinjo v Krmelju   

Tk pav slika-rudnik TKpavKrmelj Vzpenjaca

Mejni kamen