Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Okič in Vetrnik iz Boštanja (13)

 

Dolžina: 14,8 km

Trajanje: 4 h 15 min.

Težavnost: nezahtevna pot s posameznimi zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Pot začnemo v Boštanju (217 m ). Gremo proti jugozahod na markirano pot sevniške planinske poti. Po par sto metrih zavijamo na levo po cesti proti Vrhu. Ko se spustimo do potoka Grahovica in ga prečkamo, takoj za mostom zapustimo cesto in se čez strm travnik dvignemo na staro pot, ki je dobro vidna šele v gozdu. Tudi če bi nadaljevali po cesti, nebi naredili velikega ovinka. Kmalu bomo spet na cesti. Od tu je lep razgled na Sevnico in Bohor v ozadju. Cesto po približno sto metrih zapustimo in skrenemo levo na stransko cesto, ki pa jo takoj zapustimo in sledimo markacijam, ki nas usmerijo desno navzgor v gozd. Ko pridemo iz gozda, pozorno spremljamo markacije. Med vikendi pridemo na vrh hriba, ki se imenuje Hrib (415 m). Od tu imamo lep razgled. S hriba se spuščamo proti zahodu na cesto, ki smo jo prej zapustili. Če hodimo po poti v slabem vremenu ali snegu, lahko hrib obidemo po asfaltirani cesti. Skozi naselje Vrh nadaljujemo po cesti. Pred sabo imamo razgledni hrib Topolovec, če utegnete, priporočamo, da se povzpnete nanj. Tudi na levi strani imate možnost obiskati gostišče, na katerega vas opozarjajo reklamne table. Ko pridemo po cesti do zaselka Okič (naselje Vrh pri Boštanju), bodimo pozorni na staro hišo, na kateri je spominska plošča, na njej pa je tudi žig št. 1. Do tu bomo hodili uro in 30 minut.

 

Nadaljujemo po cesti mimo cerkvice in gasilskega doma in se rahlo spuščamo do ceste Boštanj – Krmelj, ki teče po dolini Grahovice. Na cesto pridemo v bližini lovskega doma. Cesto takoj prečkamo in se po desni poti povzpnemo do zaselka Brezovica (naselje Jablanica). Od tu gremo naprej po travniku ob gozdu, nato pa se po gozdu spustimo na cesto, ki pelje skozi Jablanico proti Novemu gradu.

 

V zaselku Vitovec (naselje Jablanica) je križišče cest; tu zapustimo markacije, ki vodijo proti Novemu gradu, in zavijemo na desno po cesti, ki vodi mimo Veternika proti vzhodu v Boštanj. Po cesti bi zdaj lahko nadaljevali vse do Boštanja, vendar bomo šli po cesti naprej tudi mimo odcepa za Zavine. Gremo skozi gozd do kmetije in naprej do križa ter odprte transformatorske postaje na drogu. Tu zapustimo glavno cesto in zavijemo desno na slabšo pot Pri vinogradu za prvim hramom krenemo navzgor po stezi, vendar, ko se steza malo kasneje obrne desno, nadaljujemo po gozdu naravnost navzgor do Veternika (534 m). Od Okiča je 2 uri hoda.

 

Z vrha se spustimo po isti poti nazaj do ceste, po kateri nadaljujemo pot nazaj na južno stran Veternika. Pri vinskih hramih se cesta konča, mi pa nadaljujemo po poti okoli hriba. Ko bomo ponovno na cesti, med vinogradi poiščemo stezo naravnost navzdol do asfaltirane ceste. Če nam ni do iskanja poti naravnost, nadaljujemo po cesti okoli hriba malo navzdol, potem pa v gozd na asfaltirano cesto.

 

Po cesti nadaljujemo pot v desno in pridemo mimo stare domačije v gozd. Ko na desni ni več gozda, in tudi cesta zavije malo desno, poiščemo stezo v gozdu in se spuščamo po njej. Pridemo na traktorsko pot in po njej na desno do ceste. Cesta gre takoj spet v levo v gozd. Pri daljnovodnem stolpu smo kmalu ponovno na cesti. Po njej gremo samo dobrih 10 m nato pa zavijemo levo na stezo navzdol po gozdu, mimo rastišča rumenega sleča. Kmalu smo pri pokopališču, od tu pa gremo po cesti v Boštanj do izhodišča. Od Veternika do Boštanja bomo hodili 45 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 4 ure in 15 minut (14,8 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Okič in Vetrnik iz Boštanja