Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Leskovec in Brunk iz Šentjanža (14)

 

Dolžina: 4 h

Trajanje: 13,3 km

Težavnost: nezahtevna pot z zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Avto lahko parkiramo v središču Šentjanža (344 m). Pot začnemo po cesti proti severozahodu po markirani poti sevniške planinske poti. Pazimo na markacije, da bomo pravočasno zavili po cesti v desno. Pri zadnji hiši smo v jarku, nato pa v gozdu nadaljujemo po poti navzgor levo nad potokom. Kmalu prispemo iz gozda na cesto. Nadaljujemo desno po cesti navzgor do spomenika in žiga št. 3 do tu bomo hodili 30 minut.

 

Z vrha se spustimo v naselje Leskovec v Podborštu in sledimo markacijam do križa in smernih tabel. Gremo naravnost po poljski poti proti Brunku. Ko pridemo v gozd, v glavnem sledimo grebenu vse do Brunka. Skozi naselje nadaljujemo po cesti. Ko nas na koncu naselja markacije usmerijo na bližnjico, jih zapustimo in nadaljujemo po cesti naravnost naprej do ovinka. Do tu bomo z Leskovca hodili 45 minut.

 

Sredi ovinka zavijemo desno in se proti jugovzhodu po gozdni poti spustimo rahlo navzdol. Kmalu smo na slabši cesti in po njej pridemo do asfaltirane ceste pred zaselkom Zdevno (naselje Budna vas).Zdaj nadaljujemo desno po razgledni grebenski cest do Trebelnega (naselje Cerovec) in se po ozki asfaltirani cesti spuščamo navzdol do križišča in kapelice pod Velikim Vrhom. Nadaljujemo po cesti desno do vasi Cerovec. Za vasjo gremo naravnost po cesti na Hom (naselje Cerovec). Ko se vzpnemo na greben, zavijemo desno proti najvišji točki. Pri hiši na koti 418 ceste zmanjka. Do tu bomo z Brunka hodili 40 minut.

 

 Z vrha se zdaj spustimo ob stezi ob vinogradu proti jugu in kmalu pridemo do domačije na pobočju. Mimo domačije se po komaj zaznavni stezi v isti smeri spustimo navzdol. V gozdu pridemo na boljšo pot, po kateri bomo kmalu ob potoku. Potok, ki priteče z desne, prečkamo preko mostu in se ob potoku, ki priteče z jugozahoda, vzpenjamo proti zaselku Brinje ( naselje Birna vas).

 

Pod zaselkom se pot razcepi; zavijemo desno po poljski poti proti Šentjanžu. Če bi nadaljevali v isti smeri, bi nas pot pripeljala do pokopališča, če pa se bomo držali levo, bomo prišli v središče Šentjanža pri gasilskem domu. S Homa do tu bomo hodili 54 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 4 ure (13,3 km). 

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Leskovec in Brunk iz Šentjanža