Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Stražberk in Kamenško iz Tržišča (15)

 

Dolžina: 14,6 km

Trajanje: 4 h 10 min. 

Težavnost: nezahtevna pot s posameznimi zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Izlet začnemo na železniški postaji v Tržišču. (226 m), kjer lahko tudi parkiramo avto, če se pripeljemo z njim. Gremo po cesti navzgor v smeri proti zahodu in se držimo planinskih markacij. Kmalu bomo v vasi Polje pri Tržišču, nato pa nadaljujemo po cesti do Gabrijel, ki jih že vidimo pred seboj. Prečkamo cesto Krmelj Pijavice ter se mimo cerkve in pokopališča po stezi napotimo v isti smeri navzgor. Prečkamo travnik in pridemo na traktorsko pot, gremo še malo navzgor dokler ne pridemo do asfaltirane ceste. Po njej nadaljujemo pot bolj po ravnem do spomenika na Stražberku (naselje Podboršt). Malo naprej je kapelica, še malo naprej na levi strani ceste pa je garaža, na kateri je žig št. 4. Od železniške postaje do tu bomo hodili eno uro. Vrnemo se do kapelice in zapustimo markacije.

 

Pot nadaljujemo po asfaltirani cesti proti severu do zaselka Gabrijelski  Hrib (naselje Gabrijele). Ko gremo mimo hiše št. 59 a, malo više zavijemo desno na stransko pot pod hišo št. 58 in nadaljujemo pot proti gozdu. Ko pridemo v gozd, se držimo poti desno, tako da nadaljujemo proti severu. Ko se pot izgubi, moramo poiskati zaznavno stezo malo levo po pobočju navzdol. Niže prečkamo gozdno pot in e spuščamo po stezi v isti smeri. Po stezi pridemo do strmega travnika nad potokom; na levi strani v gozdu poiščemo strmo stezo, ki se v serpentinah spušča do potoka Hinja. Tu je most, preko katerega pridemo do opuščenega mlina.

 

Nadaljujemo po poti proti severu, stran od Hinje ob manjšem potoku navzgor skozi gozd. Ko pridemo iz gozda, vidimo pred seboj vas Koludrje. Tu gremo po asfaltirani cesti navzdol v smeri severovzhoda in preko manjšega potoka Vrbnica do zaselka Videm. Na hišnih številkah je označeno naselje Birna vas. Malo naprej nas pot pripelje na glavno cesto, ki pelje iz Krmelja v Šentjanž. Od žiga na Stražberku do tu bomo hodili 45 minut. Zdaj se usmerimo po cesti proti Krmelju, to je proti jugovzhodu. Ko pridemo do zadnje hiše ob cesti in do gozda, zavijemo na stransko asfaltirano cesto proti severovzhodu. Nadaljuje traktorska pot, po kateri gremo naprej. Kmalu bomo na asfaltirani cesti, ki pelje iz Hinjc na Kamenško. Če gremo po cesti proti vzhod, bomo kmalu na Kamenškem. Vzpnemo se mimo križa na najvišjo točko nad lovsko kočo, od koder je lep razgled na vse strani. Od ceste do vrha Kamenškega (474 m) bomo hodili 45 minut.

 

Z vrha se vračamo po cesti do križa in nadaljujemo pot na levo po asfaltirani cesti proti vzhodu pod vrhom Kamenškega. Med vinogradi in vikendi se cesta spušča navzdol po cesti, ki se vedno bolj strmo spušča navzdol. Ko se cesta razcepi, gremo desno navzdol po cesti, ki se vedno bolj strmo spušča v gozd. Ko pridemo v gozdu do jarka in cesta zavije levo, gremo po slabši gozdni poti po grebenu med cesto in jarkom. Zdaj je pomembno, da se držimo grebena, kjer bomo zasledili stezo. Ko se spustimo do traktorske poti, zavijemo desno po njej in ob travniku. Ko se gozd konča tudi na desni stran, se po stezi spustimo navzdol do jarka. V travnati dolini prečkamo potoček in se po zaznavni stezici vzpnemo do poljske poti. Vzpenjamo se desno navzgor proti jugovzhod. Ko pridemo na greben, zavijemo desno po traktorski poti navzgor in ob njivi do asfaltirane ceste. Zavijemo levo in v nekaj minutah bomo v Hinjcah (naselje Goveji dol). Z vrha do vasi bomo hodili 40 minut.

 

V Hinjcah prečkamo cesto Sevnica Krmelj. Po stranskih asfaltirani cesti nadaljujemo pot skozi vas Goveji dol proti jugovzhodu. Te smeri se držimo, tudi ko se na križišču ena cesta odcepi na levo. Kasneje se cesta proti vasi Vrhek obrne proti Jugozahodu. Pri hiši Štihovih na Vrhku 14 je desno nekaj minut navzdol v gozd rastišče zavarovanega rumenega sleča. Po asfaltirani cesti se zdaj spustimo navzdol do ceste Tržišče Krmelj, jo prečkamo in smo kmalu na izhodišču na železniški postaji Tržišče. Od Hinjc do tu bomo hodili eno uro.

 

Za vso pot bomo porabili 4 ure in 10 minut (14,6 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Strašberk in Kamenško iz Tržišča