Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Malkovec in Slančji Vrh iz Tržišča (16)

 

Dolžina: 9,7 km

Trajanje: 2 h 45 min.

Težavnost: pot je nezahtevna, zahtevnejši je začetek poti zaradi potoka in zaraščenosti

 

Izlet začenjamo malo pred Tržiščem pri odcepu ceste za Vodale (226 m). To je v neposredni bližini avtobusne postaje, od železniške postaje pa je začetek  poti oddaljen 900 m. Če smo prišli z osebnim avtom, ni težko najti prostora za parkiranje.

 

Pri odcepu ceste za Vodale nadaljujemo pot po cesti ob potoku kakšnih 200 m. Ko vidimo, da na desni strani priteče v  glavni potok manjši, prečkamo glavni potok Sklepnico in poiščemo levo od potočka zaraščeno pot, ki se vzpenja po grebenu. Tega se zdaj držimo in po 20 minutah pridemo na veliko jaso.

 

Smo že na dobri traktorski poti in po položnem grebenu nadaljujemo pot skozi gozd, od koder pridemo pred zaselkom Medvejek (naselje Malkovec) na široko raven s travniki in njivami. Pot nas vodi po asfaltirani cesti desno od ceste, ki pelje iz Tržišča na Malkovec. Tu je tudi markirana planinska pot. Desno bomo po 100 m že na grebenu naselja Malkovec. Nekaj sto metrov naprej na levo proti vzhodu smo pri spomeniku NOB in pri žigu št. 5. Tudi za to pot bomo potrebovali 40 minut.

 

Zdaj nadaljujemo po markirani poti po cesti do Slančjega vrha (488 m). Ko pridemo do odcepa ceste za Vodale, zapustimo markirano pot in zavijemo levo po cesti do Zgornjih Vodal. Vas je na desnem odcepu proti Spodnjim Vodalam.

 

V vasi se cesta konča, mi pa nadaljujemo po traktorski poti med travniki in njivami pod grebenom proti zahodu. Pridemo v gozd, nato pa ponovno na travnike na levi strani. Ko smo ponovno v gozdu, se kmalu obrnemo levo navzdol proti jarku. V jarku sledimo gozdni cesti, nato zavijemo ponovno na desno proti zahodu; kmalu pridemo v Spodnje Vodale.

 

Po cesti skozi Spodnje Vodale gremo proti jugu, na koncu vasi bomo prišli do ceste, ki pelje iz Tržišča do Zgornjih Vodal. Spustimo se desno po cesti navzdol in po 700 m pridemo do izhodišča. Od Malkovca do izhodišča bomo hodili dobri 2 uri.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in 45 minut (9,7 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Malkovec in Slančji Vrh iz Tržišče