Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

V Jasenk in na Pečice iz Telč (17)

 

Dolžina: 9,7 km

Trajanje: 2 h 45 min.

Težavnost: pot je nezahtevna, le od Jasenka na greben je orientacija zahtevnejša

 

Izlet začnemo na Telčah (501 m),do koder se pripeljemo z avtom iz Sevnice mimo Laz ali iz Tržiščan skozi Malkovec. Avto najlaže pustimo pri cerkvi pred vasjo. Proti jugovzhodu gremo do središča vasi,kjer pridemo na markirano pot sevniške planinske poti. Po cesti nadaljujemo v isti smeri skozi vas proti Pijani Gori. Najprej hodimo po razglednem grebenu, nato pa po gozdu. Ko pridemo iz gozda do prve hiše na levi strani,lahko dobimo žig št.6.

 

Nadaljujemo navzdol in nižje skozi gozd ter spremljamo markacije, ker je steza včasih slabo vidna. Kmalu pridemo do asfaltirane ceste, ki pelje s Pijane Gore v Dole. Tik pred vasjo Gorenje dole, kjer se desno odcepi cesta na Telčice, zapustimo markacije in gremo levo navzdol po slabši cesti proti severu.

 

Kmalu pridemo do potoka Jasenk in ob njem nadaljujemo pot proti toku. Ob potoku sta dve zapuščeni domačiji oziroma domačija in mlin. Ko pridemo na manjšo jaso in prečkamo manjši potok z leve, se cesta začne dvigovati od potoka (276 m ). Od žiga št. 6 bomo hodili 45 minut.

 

Najprej gremo ob potoku. Ko bomo prišli o kraja, kjer se v Jasenk izliva potok Močile, nadaljujemo pot levo ob Jasenku. Malo naprej bomo že pri slapu. Do tu bomo hodili slabih 15 minut. Do kote 276 m se moramo vrniti po isti poti.

 

Zdaj nadaljujemo pot navzgor. Ko se pot s serpentino obrne, bodimo pozorni na prvo pot, ki se odcepi desno (pri lesenem hramu) navzgor v gozd proti severozahodu. Ko se zgoraj v gozdu pot zravna in pelje proti jarku, moramo poiskati staro gozdno pot navzgor. Kmalu bomo prišli iz gozda, nato pa se strmo vzpnemo do prve hiše s hišno številko Drušče 20 na Pečicah. Najprej vodi strma asfaltirana ozka cesta navzgor. Ko pridemo na širšo cesto, zavijemo desno proti Druščam. Do tu bomo od potoka hodili navkreber 20 minut.

 

Po 300 metrih pred sabo že zagledamo Male Drušče, vendar to cesto zapustimo in gremo proti zahodu v gozd na stransko cesto. Po njej nadaljujemo pot tako dolgo, da pridemo na cesto, ki mimo Laz vodi iz Sevnice na Telče in naprej v Tržišče. Po cesti v smeri jugozahoda smo hitro na izhodišču v Telčah. Od Pečic do izhodišča bomo hodili 45 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali skupaj z ogledom slapa 2 uri in 45 minut (7,6 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

V Jasenk in na Pečice iz Telč