Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Primož in Dedno Goro od ribnika v Lokah (18)

 

Dolžina: 10,1 km

Trajanje: 3 h 10 min.

Težavnost: pot je nezahtevna, le spust iz Dedne gore je zaradi orientacije zahtevnejši

 

Avto pustimo na parkirišču pred gostiščem ob ribniku v Lokah (260 m). Iz Sevnice se peljemo po glavni cesti proti Krškem, pri odcepu za Škocjan pa še 3 km na desno.

 

Gremo po cesti proti zahodu do križišča pri kamniti brvi. Tu pridemo na markirano pot sevniške planinske poti, po kateri nadaljujemo levo navzgor po gozdni poti. V 20 minutah bomo na asfaltni cesti, ki pelje iz Zavratca na Hubajnico. Od tu gremo levo po cesti in sledimo markacijam do žiga št. 7. Porabili bomo približno 15 minut tja in 15 nazaj, da si bomo zagotovili žig sevniške planinske poti.

 

Ko se vrnemo, nadaljujemo pot po asfaltirani cesti do Velike Hubajnice in naprej po cesti do male Hubajnice. Ko na mali Hubajnici pridemo na križišče cest, zavijemo desno proti Primožu. Na naslednjem križišču cest zapustimo asfaltirano cesto in gremo navzgor po slabši cesti v gozd. Ko pridemo iz gozda do hiše, nadaljujemo po traktorski poti in se držimo desno navzgor. Kmalu bomo na širokem vršnem grebenu pred Primožem (544 m). Od tam, kjer smo na cesti proti Hubajnici zapustili markacije, do Primoža bomo hodili 1 uro in 10 minut.

 

Od Primoža nadaljujemo pot levo po cesti kakšnih 50 metrov, nato pa zavijemo desno na traktorsko pot na greben. Pri križu se spustimo navzdol in nato levo v gozd. Po stezi kmalu pridemo na asfaltirano cesto na grebenu Dedne Gore. Zavijemo desno mimo vinskih hramov in vinogradov, ki so na vsem južnem pobočju, po grebenu proti vzhodu. Z grebena sledimo cesti levo v gozd. Ko pridemo do domačije, se asfaltirana cesta konča, pot pa nadaljujemo po cesti navzdol in zavijemo desno.

 

Spet gremo mimo vinogradov in hramov. Pri zadnjem vinogradu se spustimo ob njem navzdol po slabo shojeni stezici skozi sadni nasad do steze nad gozdom. Ob robu gozda pod robom travnika poiščemo stezo, ki pelje levo malo navzdol po gozdnem pobočju. Kmalu pridemo do smrekovega gozda in po njem v dolino na gozdno cesto, ki pelje v Kosmatec.

 

Prišli bomo tudi na markirano pot sevniške planinske poti. Zavijemo na desno po cesti do križišča cest in nato še enkrat desno proti Impolju. Po 50 m bomo pri kamniti brvi, kjer zavijemo levo po cesti na parkirišče. Od Primoža do parkirišča bomo hodili uro in 10 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 3 ure in 10 minut (10,1 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Primož in Dedno Goro od ribnika v Lokah