Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Ajdovski gradec in Zabukovje iz Drožanja (19)

 

Dolžina: 14 km

Trajanje: 5 h

Težavnost: nezahtevna pot s posameznimi zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Iz Sevnice se odpeljemo z avtom po Drožanjski cesti. Od železniške postaje se peljemo približno 1200 m proti stari Sevnici, kjer je odcep na levo. Ob Drožanjskem potoku se peljemo še 3 km do odcepa za Žabjak (280 m). Tu lahko ob cesti najdemo prostor za parkiranje.

 

Do Žabjaka gremo po cesti, malo pred njim pridemo na markirano pot sevniške planinske poti. Žabjak spada pod naselje Metni Vrh. Zdaj nadaljujemo po markacijah proti vzhodu po cesti proti Prešerni Loki. Ko pridemo na križišče cest, zavijemo levo v zaselek Konjska Glava (naselje Prešna Loka), nato pa takoj zavijemo desno po cesti rahlo navzdol. Kmalu vidimo pred seboj zaselek Dobje, v ozadju pa Ajdovski gradec in Veliki vrh. Ko pridemo na križišče poti, gremo naprej rahlo navzdol proti potoku Dobovski graben, se malo vzpnemo in že smo v zaselku Dobje ( naselje Vranje). Spustimo se po cesti 50 m desno in pazimo na poljsko pot, ki nas levo proti vzhodu vodi do Vranskega potoka. Nekaj časa gremo ob potoku proti jugu, kmalu pa se usmerimo proti severovzhodu mimo vodnega zajetja na Ajdovski gradec nad Vranjem (436 m), kjer so znameniti ostanki krščanskih bivališč iz šestega stoletja. Tu je žig št. 9. Iz Drožanja bomo hodili uro in 15 minut.

 

Z Ajdovskega gradca se po turistični stezi spustimo proti vzhodu navzdol mimo vikendov in v turistične namene obnovljenih starih stavb do Podvrškega potoka. Zavijemo levo proti severu ob potoku pod Velikim vrhom, nekaj časa sledimo potoku, nato pa se dvignemo desno navzgor naprej po stezi. Pot nadaljujemo ob idiličnem travniku sredi gozda in skozi zarasle travnike na greben do kapelice. Po kolovozni poti pridemo na travnik, ki ga prečkamo in že smo pod zaselkom Završe (naselje Zabukovje). Pridemo na cesto, ki nas bo po širokem grebenu pripeljala na Zabukovje. Od Ajdovskega gradca je uro hoda.

 

Ko pridemo na Zabukovju do odcepa za Metni vrh, zapustimo markacije in zavijemo levo po cesti proti zahodu. Po 800 m gremo mimo lovskega doma naprej v gozd in navzgor na 602 m. Nato se cesta izravna in pot nadaljujemo skozi zaselek Padež do naselja Metni Vrh. Tu se začnemo spuščati do odcepa ceste za Lamperče (naselje Drožanje). Po cesti gremo navzgor do cerkve, kjer je žig sevniške planinske poti št. 8.

 

Na Lamperčah spet pridemo na markirano pot in gremo po cesti naprej, ves čas pa smo pozorni na markacije, ki nas pri prvi hiši popeljejo na levo v gozd na traktorsko pot. Po gozdu in kasneje po travniku se spuščamo do asfaltirane ceste, ki pelje na Metni Vrh, zavijemo desno malo navzdol do Drožanja. Po cesti je še 600 m do izhodišča. Iz Zabukovja do avtomobila bomo hodili 2 uri in 40 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 5 ur (14 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Ajdovski gradec in Zabukovje iz Drožanj