Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Skalico iz Ostrožnika (20)

 

Dolžina: 9,4 km

Trajanje: 3 h 45 min.

Težavnost: nezahtevna pot s posameznimi zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Avto parkiramo nekaj sto metrov naprej od odcepa za Zabukovje, ko je s ceste proti Plsnini na desno odcep ceste proti zaselku Ostrožnik (374 m, naselje Mrzla Planina). Po tej cesti se dvigujemo proti vzhodu. Ko pridemo do zaselka in križišča cest, zavijemo desno zavijemo desno v gozd, do grebena in nadaljujemo pot po njem, tako da pridemo do domačije. Do tu je 30 minut hoje.

 

Pot nadaljujemo naprej po grebenu navzgor, nato pa bolj po ravnem, da pridemo do ceste, ki pelje iz Zabukovja do Podskalice. Gremo po cesti desno do zaselka Pokojnik (naselje Mrzla Planina). Do tu je spet 30 minut hoje. Pridemo na markirano pot sevniške planinske poti iz Zabukovja na Skalico. Zavijemo na levo skozi zaselek proti jugovzhodu in se po asfaltirani cesti dvigujemo do domačije Klanec. Tu moramo paziti na markacije, ker bomo zapustili cesto, ki nadaljuje na Mrzlo Planino, in bomo Šli po traktorski poti preko travnikov navzgor v severovzhodni smeri. Pridemo na Zaloške travnike in se dvignemo na 930 m. Ko pridemo v gozd, bodimo pozorni na odcep markirane poti proti Skalici na levo malo navzdol.  Pred nami je še kratek vzpon in že smo na vrhu 951 m visoke Skalice pri žigu št. 10. Za potna vrh bomo porabili skupaj uro in 10 minut.

 

Vračamo se najprej po isti poti do ceste pod vrhom Skalice. Tu zapustimo markacije in se spustimo po malo zaznavni gozdni poti navzdol v smeri zahoda. Niže je v širokem jarku, ki se ga moramo držati, več gozdnih traktorskih poti. Bolje bo, da se držimo desno, vendar moramo ostati v jarku. V 45 minutah zmerne hoje bomo na cesti, kjer zavijemo levo proti zahodu. Naprej ne bomo potrebovali niti 20 minut, da bomo spet na odcepu ceste, po kateri smo prišli iz doline.

 

Vračamo se po isti poti v dolino, najprej po grebenu, nato mimo domačije po grebenu naprej, ko traktorska pot zavije desno, pa se spustimo po njej do zaselka Ostrožnik in od tu po cesti navzdol na izhodišče. Zadnji del poti bomo hodili 20 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 3 ure in 45 minut (9,4 km)

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Skalico iz Ostrožnika