Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Rudenik in Ješivec od Pipana (21)

 

Dolžina: 13,3 km

Trajanje: 5 h 20 min. 

Težavnost: zahtevnejša pot zaradi orientacije

 

Avto parkiramo ob cesti Sevnica Planina nekaj sto metrov naprej od odcepa za Zabukovje. Pri stari hiši št. 74 po lesenem mostu (374 m) prečkamo Sevnično. Mimo novejše hiše gremo po traktorski poti ob potoku navzgor proti severozahodu. Ko zavije pot na desno, to je stran od potoka, nadaljujemo po njej. Kmalu se odpre lep razgled na Skalico. Nadaljujemo do stare kmetije, nato zavijemo desno na cesto, ki pripelje do novejše stanovanjske hiše.

 

Nadaljujemo po traktorski poti levo malo navzgor proti smrekovemu gozdu. Tudi naprej nadaljujemo pot ves čas malo navzgor. Po stari poti v isto smer. Stara pot se spet razširi v traktorsko vlako.  Pred seboj že zagledamo vas Prapretno in pridemo na gozdno cesto, ki iz Prapretnega pelje v gozdove pod Rudenikom. Tu pridemo na markirano pot Sevniške planinske poti. Po nekaj metrih hoje navzgor po cesti cesto in markacije zapustimo in se usmerimo navzgor po slabo vidni stezi, kjer kmalu naletimo tudi na star markacije. Če bi raje hodili zložno, nadaljujemo po cesti in sledimo markacijam. Ob poti je veliko širokolistne labodike, rastline, ki je pri nas zaščitena. Ko pridemo do travnika smo spet na markirani poti Sevniške planinske poti in lahko nadaljujemo pot pod vrhom Rudenika do žiga št. 12.

 

Predlagam, da zapustimo pot in se po brezpotju povzpnemo dobrih 150 višinskih metrov na vrh Rudenika.. Pot začnemo na obračališču gozdne ceste, naravnost navzgor naprej in po grmovju, nato pa po malo izraženem grebenu, ki se strmo dviga proti vrhu. Po brezpotju bomo hodili kakšne pol ure. Do vrha Rudenika (900 m) je uro in 30 minut hoje.

 

Po grebenu nadaljujemo do naslednjega vrha, nato pa po lažji poti, saj skoraj sledimo stezo do Sedla med Rudenikom in 917 m visokim Ojstrežem. Smo na gozdni cesti, ki se vzpenja iz Jurkloštra. Če nismo imeli poguma za vzpon na vrh z vzhodne strani, se lahko povzpnemo na vrh s tega sedla, kjer je vzpon lažji. Če imamo čas, pa se lahko povzpnemo tudi naravnost navzgor na Ojstrež. Če gremo po cesti proti vzhodu, takoj pridemo v zaselek Rudenik (naselje Marijina vas) do žiga št. 11 sevniške planinske poti.

 

Od Rudenika sledimo markacijam po zaraščujočih travnikih, skoraj po plastnici proti jugozahodu. Pridemo v gozd. Ko bomo pri manjšem travniku, se začnemo vzpenjati, nato se po traktorski poti malo spuščamo in pridemo na cesto, ki pripelje z desne. Pot nadaljujemo po cesti z malim vzponom, dokler teče na desni strani grebena. Cesta pride na greben in se začne rahlo spuščati. Ob smrekovem gozdu gremo ob cesti po bližnjici 100 m in naprej po cesti do sedelca. Ko cesta zavije desno, sledimo stezi po ravnem levo pod hribom in malo navzdol po gozdu do travnatega prevala. Pot nas vodi ob gozdu po grebenu na širok travnat greben z lepim razgledom. Zavijemo nekoliko desno po travniku, nato se spustimo naprej skozi gozd na travnik, na dnu travnika pa zavijemo desno v gozd. Gremo še malo navzdol in že smo na sedlu, do koder je tudi cesta. Po stezi sledimo markacijam v gozd levo pod grebenom in po gozdnatem grebenu vse do sedla, kjer je na desno travnik. Po gozdu in po grebenu sledimo markacijam proti Ješivcu. Po stezi se dvignemo na 934 m visok Ješivec. Od Rudenika do tu bomo hodili uro in 40 minut.

 

Z Ješivca se spustimo navzdol na sedlo, kjer se poti priključi markirana pot desne iz Jurkloštra. Zapustimo markirano pot in gremo po širši gozdni poti levo navzdol. Vendar moramo biti pazljivi, ker moramo že po kakšnih 20 metrih zaviti na stezo, ki pelje levo v gozd. Po tej ozki stezi kmalu pridemo do osamljene domačije. Gremo mimo nje, malo nižje pa se steza razcepi. Desno se pot spusti navzdol do zaselka Orehovec, mi pa nadaljujemo naravnost po ravnem naprej. Zasledimo tudi stare planinske markacije zasavske planinske poti, ko še ni bila speljana preko Ješivca. Pot vodi po gozdu in deloma po zaraščujočem se travniku.

 

Ko pridemo do steze, ki prečka našo stezo, se začnemo spuščati desno poševno navzdol po pobočju. Steza je delno zaraščena, vendar se držimo iste smeri, tudi ko na desno zavija boljša steza. Kasneje se steza izboljšuje in postaja širša. Z desne se priključi že širša pot, nato pa se nanjo priključi traktorska pot z leve. Na desni imamo travnik; ko se še malo spustimo, bomo na cesti, v Velikem Podgorju. Nadaljujemo na levo po cesti skozi naselje. Pred nami je cerkev z pokopališčem (523 m). Z Ješivca do tu je uro in 5 minut hoje.

 

Zdaj nadaljujemo pot po levi strani cerkve po cesti do Malega Podgorja, kjer spet pridemo na markirano pot zasavske planinske poti. Ko pridemo do asfaltirane ceste, ki pelje do okrepčevalnice Zupan, cesto prečkamo in se po stari poti spuščamo navzdol mimo domačije. Ko gremo navzdol po Jarku, je po travniku, preden preidemo iz gozda, speljana traktorska pot, po kateri se nekoliko vzpnemo. Pozorni moramo biti na prehod in na markacije, ki nas vodijo levo v gozd. Kmalu bomo na širši poti, po kateri pridemo mimo domačije na cesto. Ko bomo na Križišču, se spustimo po cesti navzdol, pri naslednjem križišču pa spet prečkamo cesto in po gozdni poti pridemo mimo osamljene domačije pri Pipanu. Če sta velika trava in rosa, ni nujno, da se spuščamo preko travnika po markacijah, ampak lahko nadaljujemo po poti in se spustimo na cesto kakšnih 80 m više proti Planini. Od Podgorja do Pipana bomo hodili uro in 5 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 5 ur in 20 minut (13,3 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Rudenik in Ješivec od Pipana