Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Lisco iz Pekla (22)

 

Dolžina: 8,9 km

Trajanje: 3 h 10 min.

Težavnost: zahtevnejša pot zaradi zaraščanja in orientacije

 

Iz Sevnice se odpeljemo z avtom proti Planini. Od avtobusne postaje Pekel se peljemo še malo naprej, za kilometrsko tablico 7,5 km ob cesti pa zavijemo levo na stransko cesto. Po tej cesti se peljemo 600 m mimo zaselka Pekel (naselje Orešje) in nato ob Orehovškem potoku navzgor do mesta, kjer se cesta razcepi. Tu najdemo parkirni prostor ob cesti. Naše izhodišče je na razcepu (330 m).

 

Navzgor gremo desno po cesti, pri domačiji se cesta konča, mi pa nadaljujemo na greben po traktorski poti navzgor proti vzhodu. Tu je tudi manjša domačija. Poiščemo stezico po grebenu naravnost navzgor proti severovzhodu. Malo pod najvišjo točko(495 m) stezica zavije malo desno in nazaj na greben. Tu v isti smeri poiščemo nekoliko boljšo stezo, po kateri gremo skoraj po ravnem nad domačijo do asfaltirane ceste, ki pelje na Orehovec. Pot nadaljujemo po cesti do zaselka Orehovec (naselje Podgorica). Do sem bomo hodili 40 minut.

 

Pri prvi hiši zavijemo desno ob njej in mimo domačije št. 34 pod garažo v travnati jezik navzgor. Ime kraja Ajdovski gradec je verjetno zgodovinsko utemeljeno. Naprej gremo v gozd, na prvem razcepu na levo. Pot nas nato vodi naravnost strmo navzgor, kasneje , kasneje pa je steza vse ožja in gre prečno navzgor po pobočju proti severozahodu. Poleti je kar precej zarasla. Ko pridemo do opuščene domačije »pri Brkotu«, poiščemo stezo na levi skoraj po ravnem proti jugozahodu. Ko pridemo do traktorske poti, ki s sedla pod Ješivcem pelje na Zdole, zavijemo desno, do grebena je le še kakšnih 30 m. Na grebenu bomo na stičišču markiranih planinskih poti. Z desne po grebenu prideta sevniška planinska pot z planine in zasavska planinska pot z Bohorja, s severne strani pa se priključi pot iz Jurkloštra; po grebenu proti jugozahodu se dvignemo proti Lisci. Iz Orehovca do tu bomo potrebovali 40 minut. Do Ješivca (934 m) je od tu le 15 minut.

 

Pot nadaljujemo po markirani poti proti Lisci. Po grebenu se dvigamo do asfaltirane ceste, jo prečkamo in pridemo preko travnika spet na asfalt, vendar ga po 50 m zapustimo in gremo po travnatem grebenu na Malo Lisco(934 m). Na severni strani vrha nadaljujemo pot po stezi pod grebenom ponovno do ceste, vendar takoj nadaljujemo po stezi nad cesto. Ko pridemo na parkirišče Tončkovega doma, zavijemo desno po travnatem pobočju mimo smučarske vlečnice na vrh Lisce (948 m). Tu sta pod nami oba domov na Lisci ter žiga sevniške in zasavske planinske poti. Od sedla pod Ješivcem do Lisce bomo hodili 30 minut.

 

Z Lisce gremo po cesti do parkirnega prostora in naprej po cesti, dokler cesta ne pride iz gozda, tam pa poiščemo stezico navzdol desno, če je nismo našli, zavijemo s ceste na prvem odcepu slabše ceste desno navzdol. Spuščamo se po cesti in na prvem križišču zavijemo levo, ko pa pridemo do n ostrega desnega ovinka (serpentine), nadaljujemo v prejšnji smeri naprej po traktorski poti navzdol. Ko se ta začne vzpenjati, jo zapustimo in se spuščamo po poti desno navzdol. Pot zavije malo levo, ko pa pridemo do travnika, zavijemo desno navzdol po grebenu. Ko pridemo na cesto, nadaljujemo pot do prečne ceste, ki povezuje Zdole z Orehovcem, in do kapelice. Z Lisce do tu bomo hodili 40 minut.

 

Pot nadaljujemo levo navzdol mimo domačije s hišno št. Podgorica 28. Ko pridemo do gozda, zavijemo desno navzdol. Pri priključitvi traktorske poti z desne nadaljujemo pot po cesti levo. Ko pridemo iz gozda, smo pri domačiji na Dolgem Rtu (naselje Podgorica), pot nadaljujemo po cesti levo ob gozdu navzdol. Pri naslednji domačiji pridemo ponovno v gozd in gremo navzdol do potoka. Pred potokom cesta zavije desno in poteka nekaj časa nad potokom mimo nekaj manjših domačij. Ko spet zavije do Orehovškega potoka in ga prečka, smo po 50 m na izhodišču. Od kapelice do izhodišča hodimo 40 minut.

 

Za vso pot potrebujemo 3 ure in 10 minut (8,9 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Lisco iz Pekla