Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Lovrenc, Veliko Kozje in Kincl iz Loke (23)

 

Trajanje: 14,3 km

Dolžina: 5 h 20 min.

Težavnost: nezahtevna pot, spust iz Čelovnika pa je orientacijsko zahteven

 

Izlet začnemo v Loki (208 m). V središču naselja ni težko najti parkirnega prostora. Do Loke se lahko pripeljemo tudi z vlakom. Pot začnemo po markirani poti sevniške planinske poti proti Lovrencu. Pri trgovini najdemo markacije, ki nas po cesti pripeljejo do pokopališča. Potem zavijemo levo po cesti ob sadovnjaku. Po cesti gremo vse do lovske koče, nad njo pa je steza, ki vodi v gozd navzgor in preseka serpentino. V 45 minutah pridemo iz Loke v naselje Radež.

 

Pot nadaljujemo po cesti, na koncu vasi pa, ko cesta zavije desno, zavijemo po markacijah nekoliko levo navzgor v gozd. Pot nadaljujemo po stezi navzgor skozi gozd. Ko pridemo na travnik, je pred nami že zaselek Zavrate (naselje Radež). Tu ponovno pridemo na cesto in po njej nadaljujemo navzgor, vendar nas markacije kmalu usmerijo na pot preko vzpetine na travnik mimo križa in spet na cesto. Po cesti nadaljujemo našo pot vse do Lovrenca. Iz Radeža bomo hodili eno uro. Na Lovrencu (713 m) je žig sevniške planinske poti št. 14. Tu je znamenito rastišče clusijevega svišča.

 

Z Lovrenca gremo na veliko Kozje po markirani poti zasavske planinske poti. Markacije nas vodijo proti zahodu v glavnem po grebenu ali tik pod njim. V eni uri bomo prišli, ko bomo v zadnjem delu kar močno grizli strmino, na 986 m visoko Veliko Kozje. Razgledni vrh je malo naprej na skalnem robu, kjer sta tudi žig in vpisna knjiga. Tu so 986 m visoko Veliko Kozje. Razgledni vrh je malo naprej na skalnem robu, kjer sta tudi žig in vpisna knjiga. Tu so rastišča avriklja in blagajevega volčina, pa tudi rododendrona in nekaterih drugih za visoke hribe značilnih rastlin. Na kozjem je tudi spominska plošča enemu prvih aktivnih sevniških planincev po vojni Jamšku. Ko se z razgledne točke vračamo, gremo levo strmo navzdol. Sledimo smernim tablam in markacijam v Radeče. S strmine pridemo na travnate površine in pri domačiji na cesto. Po njej nadaljujemo mimo lesenega vikenda. Kmalu sledimo markacijam na desno mimo domačije in preko travnika v gozd, nakar se začnemo spuščati po stezi, kmalu pridemo do znamenite cerkve sv. Duha. S Kozjega bomo za pot potrebovali spet kakšno uro. Od cerkvice se spustimo navzdol na asfaltirano cesto in desno do naselja Čelovnik. Ko pridemo skozi Čelovnik po markirani poti na koncu vasi do počitniških hišic, zavijemo desno in pri zadnji od hišic poiščemo stezico navzgor v gozd, ki nas bo pripeljala na razgledni v greben Kincl (631 m). Od cerkve bomo potrebovali slabe pol ure.

 

V 10 minutah bomo prišli po isti poti znova na cesto in markirano pot proti Radečam. Po dobrih 200 m zavijemo levo. Ko pridemo na zelo razgledan del ceste, je levo kar dobra pot, ki pelje po travniku navzdol. Ko imamo možnost, zavijemo levo do domačije s hišno št. Čelovnik 4 in gremo pod gospodarskim poslopjem in domačijo po zaraščenem travniku ter poti naravnost proti zahodu. Kmalu smo pri seniku, kjer se pot konča. Navzdol najdemo stezo, ki se spušča v gozd, Po 40 metrih se steza obrne proti jarku, poiščemo rahlo zaznavno stezo, ki pelje po grebenu navzdol v gozd. Ko pridemo na gozdno pot, ki prečka greben, zavijemo levo po poti do potoka. Na drugi strani potoka se spuščamo navzdol, desno pod nami je slap. Do slapa bomo s Čelovnika hodili 20 minut.

 

Ko se pot skoraj izravna, gremo mimo travnika sredi gozda in pridemo na glavno staro pot, ki je včasih bila edina pot v Loko. Pot nadaljujemo navzdol na asfaltirano cesto, levo pa se že začne naselje Loka. Od slapa bomo v Loko hodili 25 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 5 ur in 20 minut (14,3 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Lovrenc Veliko Kozje in Kincl iz Loke