Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Jatno in Osredek iz Primštala (25)

 

Dolžina: 12,4 km

Trajanje: 4 h

Težavnost: nezahtevna pot, vrh Jatne je zahteven zaradi orientacije

 

Do Primštala (300 m, naselje Osredek pri Krmelju) se pripeljemo z avtom iz Šentjanža. Avto lahko parkiramo, ko zapeljemo preko mostu čez potok Hinjo približno kilometer in pol od Šentjanža.

 

Takoj za mostom na križišču cest zavijemo po poti v gozd naravnost navzgor v smeri zahoda. Ko pridemo iz gozda na travnik, smo kmalu na asfaltirani cesti, po kateri nadaljujemo pot navzgor mimo kapelice. Cesta se nadaljuje po grebenu, na južni strani pa so vinogradi; naselje se imenuje Štajngrob. Ko se začnemo rahlo spuščati, pridemo do križišča cest pred naseljem kal, do katerega je od izhodišča dobro uro hoje.

 

Usmerimo se proti zaselku Gradec po asfaltirani cesti. Že po 50 metrih cesto zapustimo in zavijemo desno na stransko pot. Tu se sicer odcepita dve poti, vendar izberemo srednjo, ki gre navzgor dokaj vzporedno z asfaltirano cesto. Ko pridemo na ravnino, vidimo na levo skalni vrh, imenovan Špičasti kamen. Tu naj bi bil grad, saj naj bi od tu izviralo tudi ime kraja. Iz gozda bomo kmalu prišli na asfaltirano cesto, po kateri nadaljujemo pot do Gradca (naselje Kladje pri Krmelju), Od Kala do tu bomo hodili dobrih 20 minut.

 

V vasi zavijemo levo, pri zadnjih poslopjih pa po traktorski poti desno navzgor. Ob gozdu gremo po ravnem 50 m, nato pa zavijemo levo v gozd na traktorsko pot. Pri vodnem zajetju zavijemo levo, ko pa pridemo do smrekovega gozda, desno navzgor skozi mladi gozd. Ko se gozd spremeni, moramo zaviti desno navzgor na cesto (najpozneje, ko pridemo do potočka). Po cesti, kjer je tudi markirana pot, gremo nekaj časa levo. Ko se približujemo grebenu, se obrnemo desno in po gozdu po brezpotju po kakšnih 200 metrih pridemo na kopasti vrh Šop (789 m). Od Gradca do Šopa bomo hodili 40 minut.

 

Zdaj opazimo v smeri vzhoda gozdno traktorsko pot, po kateri se počasi spuščamo. Ko pridemo na gozdno cesto, nadaljujemo po njej levo proti Kladju. V 20 minutah pridemo v vas in na markirano pot, ki pelje od Svibnega na Leskovec. Po markirani poti pod Oreškim vrhom nadaljujemo pod do cerkve na Osredku. Če imamo dovolj časa in nas vleče na Leskovec, lahko nadaljujemo pot po markirani poti na Leskovec in po sevniški planinski poti v Šentjanž ter od avtomobila v Primštalu. Mi pa bomo od cerkve, do katere smo potrebovali dobre pol ure (789 m). Od Gradca do Šopa bomo hodili 40 minut.

 

Zdaj opazimo v smeri vzhoda gozdno traktorsko pot, po kateri se počasi spuščamo. Ko pridemo na gozdno cesto, nadaljujemo po njej proti Kladju. V 20 minutah pridemo v vas in na markirano pot, ki pelje od Svibnega na Leskovec. Po markirani poti pod Oreškim vrhom nadaljujemo pot do cerkve na Osredku. Če imamo dovolj časa in nas vleče na Leskovec, lahko nadaljujemo pot po markirani cesti na Leskovec in po sevniški planinski poti v Šentjanž ter do avtomobila v Primštalu. Mi pa bomo do cerkve, do katere smo potrebovali dobre pol ure (721 m), pot nadaljevali v naselje Osredek.

 

Po grebenski asfaltirani cesti mimo zaselka Gabrje in kij (spadata v naselje Osredek) pridemo na cesto, ki pelje iz Šentjanža na Kal. Po njej bomo še nekaj časa hodili ob Glaviškem potoku proti jugovzhodu in že bomo na izhodišču v Primštalu. Od Osredka do tu bomo hodili dobro uro.


Za vso pot bomo potrebovali 4 ure (12,4 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Jatno in Osredek iz Primštala