Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Kovačev hrib in Gradišče iz Jelovca (26)

 

Dolžina: 8,5 km

Trajanje: 2 h 45 min.

Težavnost: nezahtevna pot, zaradi orientacije je zahteven spust na Gradišče

 

Izlet začnemo v Jelovcu, kjer zlahka najdemo parkirišče za avto. V Jelovcu je tudi železniška postaja (210 m). Od tu gremo po cesti proti zahodu, to je proti Tržišču, približno 800 m do odcepa prve gozdne ceste na levo v gozd. Tu z strani priteče tudi prvi potok. Navzgor ne gremo po cesti, ampak na desno po traktorski poti. Pridemo na asfaltirano cesto in nadaljujemo pot po njej. Kose z leve priključi nanjo nekoliko zaraščena pot, lahko nadaljujemo po njej. Znova pridemo na asfalt in na raven pred zaselkom Planina (naselje Gabrje). Pri kapelici nadaljujemo pot po cesti desno in kmalu pridemo na križišče štirih poti. Pot nadaljujemo v naši smeri naravnost navzgor. Ko pridemo iz gozda, bomo že na razglednem grebenu Kovačevega hriba (naselje Križ). Pot nadaljujemo navzgor mimo cerkvice. Iz Jelovca bomo do tu hodili 40 minut.

 

Ko bomo ponovno v gozdu, se greben izravna in pridemo na najvišji del hriba (480 m). Na najvišji točki pri domačiji se začnemo spuščati navzdol po cesti na sedlo, kjer se priključi cesta z desne. Ko po cesti obkrožimo dolino na desni in pridemo v gozd, se cesta obrača na desno v naselje Križ. Pot nadaljujemo naravnost naprej po traktorski poti po grebenu. Od Kovačevega hriba bomo hodili 25 minut.

 

Po grebenu pridemo na večjo jaso, ki jo prečkamo in nadaljujemo po gozdu v smeri severovzhoda. Ko se pojavi več gozdnih vlak, se držimo desno in nadaljujemo pot pod grebenom. Ponovno pridemo na sam greben in pot nadaljujemo toliko časa, da se začne spuščati. Tu je križišče več poti, poiščemo pot levo proti severu in se spustimo na raven grebena. (če smeri ne bomo točno določili, bomo pravi greben težko našli). Zdaj nadaljujemo pot po ravnem in pridemo na gozdno cesto, ki pride z leve. Pot nadaljujemo po cesti na jaso z domačijo Gradišče. Od križa do tu bomo hodili 45 minut.

 

Na levi strani domačije poiščemo pot, ki pelje naravnost proti severozahodu v gozd. Ko pot zavije levo navzdol po travniku, poiščemo stezo, ki se na desni rahlo spušča po severozahodu v gozd. Ko pot zavije levo navzdol po travniku, poiščemo stezo, ki se na desni rahlo spušča po pobočju proti severu. Po stezi se spuščamo do travnika, tu pa zavijemo po traktorski poti in že smo na asfaltirani cesti pred Jelovcem. Do Jelovca imamo po cesti dober kilometer. Iz Gradišča do Jelovca bomo hodili 35 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in 45 minut (8,5 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Kovačev hrib in Gradišče iz Jelovca