Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Ilovec in Hudo Brezje iz Studenca (27)

 

Dolžina: 8,1 km

Trajanje: 2 h 10 min. 

Težavnost: nezahtevna pot

 

Avto parkiramo na Studencu (404 m) pri gostilni Janc. Pot začnemo po stranski cesti proti zahodu. Po 100 m nadaljujemo po cesti desno navzgor proti Ilovcu. Na levo proti jugu je lep razgled proti Gorjancem. Tik preden pridemo do zadnje hiše pred gozdom, zapustimo cesto in nadaljujemo po traktorski poti desno navzdol. Dokler se spuščamo, se pri odcepih poti držimo levo. Ko pridemo na travnato jaso, zavijemo desno navzdol. Dokler se spuščamo, se pri odcepih poti držimo levo. Ko pridemo na travnato jaso, zavijemo desno po ravnem po traktorski poti proti severovzhodu. Ko se pot ponovno razcepi, zavijemo levo rahlo navzdol in že je pred nami kraška dolina Močile pod Studencem. Tu se spet držimo poti levo ob robu doline. Proti vzhodu se po slabši cesti že približujemo studencu. Ko smo pod nasadom orehov in pod električnim daljnovodom, se ob koncu orehovega nasada vzpnemo navzgor do traktorske poti na robu gozda 50 m višje. Po tej poti desno je še dobrih 100 m do ceste iz Sevnice proti Studencu. Na cesto pridemo pri cestni tabli za Studenec. Za to pot bomo potrebovali 40 minut.

 

Po cesti zavijemo levo proti severovzhodu kakšnih 100 m do odcepa ceste za Arto in Ponikve. Po tej cesti nadaljujemo na desno v gozd, nato pa po grebenski cesti proti skozi naselje Ponikve. Ko že vidimo zadnje hiše pred gozdom, kakšnih 50 m pred križem ob cesti zavijemo desno navzdol po cesti v kraško dolino in se mimo kozolca spet dvignemo navzgor v gozd. Ko pridemo navzgor na greben in zaselek Cerovec (naselje Hudo Brezje), nadaljujemo pot desno po grebenu po asfaltirani cesti proti jugovzhodu. Nato nas pot vodi pod grebenom proti jugu do naselja Hudo Brezje. Od ceste na začetku studenca do sem bomo hodili 50 minut.

 

V vasi se spustimo nekoliko navzdol do kapelice, pri hiši št. 8 zavijemo desno na stransko cesto proti severozahodu. Od zadnje hiše naprej sledimo traktorski poti v isti smeri, nato pa zavijemo levo in takoj nato desno navzdol v globel. Iz gozda gremo levo  po malem grebenu ob njivi ponovno v gozd, kjer se držimo severozahodne smeri, nato pa traktorska pot nad strmim jarkom zavija levo na travnik. V skalah na dnu jarka pod nami je kraška jama, imenovana Ajdovska jama.

 

Pot nadaljujemo po travniku ob robu gozda navzgor. Ko pridemo na manjšo raven, vidimo pred seboj cerkev na Studencu . Proti severozahodu gremo naprej po traktorski poti, nato se začne asfaltirana cesta, ki nas pripelje v središče Studenca pri šoli. Če gremo še 200 m na levo, bomo spet na izhodišču pri gostilni Janc. Iz Hudega Brezja do izhodišča bomo hodili 40 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in 10 minut (8,1 km).

 

Če nam čas dopušča, obiščemo še bližnji hribček (403 m), imenovan Krvava luža, kjer je tudi lovska koča.

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Ilovec in Hudo Brezje iz Studenca