Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Poganko in Dedno Goro od ribnika v Lokah (28)

 

Dolžina: 10,5 km

Trajanje: 2 h 35 min.

Težavnost: nezahtevna pot z zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Iz Sevnice se peljemo po glavni cesti proti Krškem, pri odcepu za Škocjan zavijemo desno in se peljemo še 3 km. Izlet začnemo na parkirišču pri ribniku v Lokah, kjer je tudi gostinski objekt. Nadmorska višina je 260 m. Od ribnika gremo poroti severozahodu do markacij sevniške planinske poti. Naprej gremo naravnost na asfaltirano cesto, ki se spušča z Impolj. Takoj nato pridemo spet na križišče, kjer se obrnemo proti Orlam, vendar ne gremo naprej po cesti navzgor, ampak še bolj levo po gozdni cesti ob Impoljškem potoku po makadamski gozdni cesti proti večjemu gozdnatemu kompleksu Kosmatec. Do zidanega skladišča ob cesti bomo hodili 30 minut.

 

Markacije nas nato usmerijo desno navzgor po traktorski vlaki do asfaltirane ceste, ki pelje z Orl na Lukovec. Preden pridemo do asfaltirane ceste, je na levi strani travnata jasa. Preko te jase je zaznavna traktorska pot. Tu zapustimo markacije in gremo po tej poti. Sredi jase se obrnemo proti hribu in nadaljujemo po traktorski poti naravnost v hrib. Ko pridemo do vinogradov in vinskih hramov, gremo še malo navzgor in cesta se izravna. Do tu bomo od ceste hodili 30 minut.

 

Tu lahko pred prvim hramom po gozdni poti zavijemo na desno naravnost navzgor in v dobrih 5 minutah pridemo na vrh Poganke (532 m). Vrnemo se na cesto, po kateri nadaljujemo med vinogradi in vinskimi hrami proti zahodu. Ko se nekoliko spustimo, pridemo na cesto, ki pelje z Lukovca na Presko. Ko pridemo po tej cesti do gozda, zavijemo s ceste na traktorsko potna levo v gozd. Po gozdu po ravnem pridemo spet na asfaltirano cesto, ki pelje s Preske na Laze. Zdaj zavijemo levo po cesti proti Primožu. Na križišču in odcepu za Dedno Goro zavijemo proti Dedni Gori. Skozi gozd pridemo na greben Dedne Gore. Od Poganke do tu bomo hodili 45 minut.

 

Po grebenu nadaljujemo pot proti vzhodu, mimo vinskih hramov in vinogradov, ki so na vsem južnem pobočju. Z grebena sledimo cesti levov gozd. Ko pridemo do domačije, se asfaltirana cesta konča in pot nadaljujemo po cesti navzdol ter se obrnemo desno. Spet gremo mimo nekaj vinogradov in hramov. Pri zadnjem vinogradu se ob njem spustimo navzdol po slabo shojeni stezi skozi sadovnjak do stezice nad gozdom. Ob robu gozda pod robom travnika poiščemo stezo, ki pelje levo navzdol po gozdnem pobočju. Kmalu bomo v smrekovem gozdu in po njem v dolini na gozdni cesti, ki pelje v Kosmatec. Tu spet pridemo na markirano pot sevniške planinske poti. Zavijemo desno po cesti do križišča cest, kjer spet zavijemo desno proti Impolju. Po 50 m pridemo do kamnite brvi in levo po cesti na parkirišče pri ribniku. Od Dedne gore do ribnika bomo hodili 50 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in 35 minut (10,5 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Poganko in Dedno Goro od ribnika v Lokah