Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Cerov Breg in Orle iz Loga (29)

 

Dolžina: 6,8 km

Trajanje: 2 h

Težavnost: nezahtevna pot

 

Izlet začnemo na Logu (197 m). Avto lahko parkiramo pred trgovino pri avtobusni postaji oziroma pred gostinskim lokalom. Od gostilne pri avtobusni postaji gremo med hišami proti cerkvi, pred cerkvijo pa zavijemo desno po ozki asfaltirani poti navzgor. Malo preden se cesta zravna, spet zavijemo desno navzgor po poti v gozd. Iz gozda pridemo na zaselek Reber (naselje Log). Tu smo na cesti, ki pride z Loga. Pot nadaljujemo naprej proti jugu po širokem grebenu v gozd. Iz gozda pridemo na jaso. Nadaljujemo desno pod grebenom mimo vinogradov in hramov navzgor. Pri zadnjem hramu gremo po stezi naprej v gozd. Sledimo stezi v glavnem po ravnem. Pridemo do kamnoloma in nadaljujemo pot po slabši cesti do asfaltirane ceste, ki pelje z Loga na Gornje Orle. Do tu bomo hodili 35 minut.

 

Zavijemo po asfaltirani cesti desno na Gornje Orle. Cesta pelje najprej navzgor med vinogradi (470 m), nato pa se začne spuščati navzdol. Ko pridemo na križišče, kjer se odcepi asfaltirana cesta, zavijemo na desno po njej po ravnem proti zahodu. Po cesti gremo do zaselka Novo (naselje Gornje Orle). Preden cesta zavije v gozd, za zadnjo domačijo zavijemo na desno na stransko cesto. Po asfaltirani razgledni cesti bomo hodili 40 minut.

 

Nadaljujemo do širokega grebena na jasi in po grebenu proti severu. Skozi gozd pridemo ponovno na jaso z domačijo na Cerovem Bregu. Na začetku jase poiščemo gozdno pot na desno v gozd. Ko se spustimo nekoliko navzdol, se držimo levo in že smo na stezi, po kateri smo šli na Orle. Iz gozda pridemo do vinogradov in hramov na široki greben v gozd in do domačije, od tu pa nadaljujemo pot naravnost naprej do druge domačije. Mimo nje se spustimo navzdol skozi gozd in že smo na asfaltirani cesti v naselju log na izhodišču naše poti. Od Novega bomo hodili 40 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali slabi dve uri (6,8 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Cerov Breg in Orle z Loga