Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Laze z Radne (30)

 

Dolžina: 8,7 km

Trajanje: 3 h

Težavnost: nezahtevna pot s posameznimi zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Izlet začenjamo na parkirišču malo naprej od tovarne Jutranjka pri plinski postaji (220 m). Gremo po cesti proti Telčam. Ko pridemo do starega gospodarskega poslopja, lahko gremo kar naravnost navzgor po komaj zaznavni stezi, lahko pa gremo 50 m naprej, ko se pot razcepi, zavijemo levo. Tudi pri naslednjih odcepih vse držimo levo navzgor. Po poti gremo mimo vodovodnega zajetja in 50 m naprej, ko se pot razcepi, zavijemo levo. Tudi pri naslednjih odcepih se držimo levo. Kmalu se bomo spustili proti jarku in ko prečkamo potok, poiščemo stezo, ki na koncu travnate dolinice vodi levo ob gozdu navzgor. Ko pridemo na ra+ven vasi Lukovec, gremo naprej po cesti proti severu. Tudi ko se cesta odcepi desno, nadaljujemo pot naravnost proti gozdu. Ko bomo pri vodovodnem zajetju in cesta zavije levo, poiščemo stezo, ki nas mimo zajetja pelje rahlo desno navzgor. Ko prečkamo gozdno pot, na levi že vidimo cerkev sv. Magdalene, ki je kakšnih 100 m stran in jo lahko obiščemo. Tu smo 346 m visoko, od parkirišča do tu pa bomo potrebovali 45 minut.

 

Stezi sledimo naprej po pobočju rahlo navzgor, nato pa skoraj po ravnem pridemo v jarek. Po jarku nadaljujemo navzgor v isti smeri. Ko se jarek razcepi, zavijemo desno po gozdni poti in se vzpnemo navzgor do asfaltirane ceste pri Križu. Cesto prečkamo in nadaljujemo pot po gozdu. Kmalu bomo spet na asfaltirani cesti, po njej pa po kakšnih 300 metrih na cesti, ki povezuje Primož z Lazami. Po cesti nadaljujemo pot na desno do naslednjega križišča cest na Lazah. Tu lahko Tu nadaljujemo pot po stranski cesti, ko nas kažipot usmeri na Laze. Ko po tej cesti pridemo do prve domačije, se vzpnemo desno mimo nje na najvišjo točko na Lazah na 588 m visok Obli vrh z lepim razgledom. Na njem je televizijski stolp. Od cerkve sv. Magdalene do tu bomo potrebovali 55 minut.

 

Vrnemo se do domačije n nadaljujemo pot do naslednje domačije. Pri kapelici med vodnjakom in gospodarskim poslopjem zavijemo desno proti severovzhodu v gozd. Tu gremo po poti po širokem grebenu navzdol. Pri križu na križišču poti nadaljujemo pot v isti smeri. Ko je steza na naši desni, nadaljujemo po njej, da skrajšamo pot. Ko pridemo na grebensko cesto, se po njej spuščamo do ceste, ki pelje z Laz mimo Konjskega v Sevnico. Po cesti navzdol gremo približno 500 m. Ko pelje cesta v gozd malo na levo, gremo naravnost naprej v gozd. Ko vidimo pot na desni, se spustimo v jarek, ki ga prečkamo, in gremo navzdol do prve gozdne poti, ki gre desno navzgor. Ko bomo nad jarkom, zavijemo po poti levo nad njim proti severu. Pot se začne spuščati desno navzdol. Kmalu bomo na poti, kjer smo šli v začetku navzgor. Po njej se spustimo levo navzdol na izhodišče. Z laz do parkirišča bomo hodili uro in 15 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 3 ure (8,7 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Laze z Radne