Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Žabjak in Sv. Rok iz Sevnice (31)

 

Dolžina: 9 km

Trajanje: 2 h 45 min.

Težavnost: nezahtevna pot

 

Avto lahko parkiramo v Sevnici na Glavnem trgu ali za sodiščem pod gradom (200 m). Pot na grad najlažje začnemo od farne cerkve sv. Miklavža navzgor. Pod gradom mimo znamenite Lutrove kleti pridemo do asfaltirane ceste pri grajski vili. Prečkamo cesto, ki pelje iz Florjanske ulice do Drožanjske ceste in po grebenski cesti nadaljujemo pot navzgor do Škovca (naselje Sevnica). Pri zadnji hiši na levi, ko gre asfaltirana cesta v hrib, zavijemo po stezi levo v gozd. Ko pridemo znova na cesto, gremo v isti smeri do križišča, nato pa naprej v hrib. Preko hriba pridemo po nekoliko slabši cesti pred Žabjakom spet na cesto. Na Žabjaku (349 m, naselje Metni vrh) bomo v uri in 15 minutah.

 

Pred vasjo smo pri markacijah sevniške planinske poti, ki jim zdaj sledimo levo po precej zarasli stezi v potok in preko travnikov do Drožanja. Kmalu za Drožanjem na asfaltirani cesti proti Šetenju sledimo markacijam levo proti Lamperčam. Ko pridemo na Lamperčah na asfaltirano cesto, lahko sledimo markacijam na vrh, do žiga sevniške planinske poti ali pa cesto kar prečkamo in gremo mimo zidanic navzdol. Pri zadnji zidanici pred gozdom zavijemo desno in spet pridemo na markirano pot. Markacijam sledimo po stezi v gozd in po cesti skozi gozd mimo domačije do sv. Roka (375 m). Iz Žabjaka do tu bomo hodili eno uro.

 

Na sv. Roku zapustimo markacije in nadaljujemo pot po cesti navzdol. Ko pridemo do križišča cest na Hrastah, gremo levo proti Drožanjskem potoku. Drožanjski potok prečkamo in gremo mimo klavnice do grajske vile. Desno zavijemo po poti na grad, kjer smo pot začeli, in se spustimo do Glavnega trga v Sevnici. Od sv. Roka do Sevnice bomo hodili dobre pol ure.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in 45 minut (9 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Žabjek in Sveti Rok iz Sevnice