Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Nad Vranjskimi pečinami na Žigarski vrh in Pečje iz Sevnice (32)

 

Dolžina: 9,4 km

Trajanje: 3 h 15 min.

Težavnost: zahtevna pot zaradi orientacije

 

Pot začnemo v Stari Sevnici na trgu ali pri blokih Pod Vrtačo (185 m). Po cesti proti Blanci gremo do cestne table, ki označuje konec Sevnice, kakšnih 30 m pred železniškim prehodom na Gobovcih pa zavijemo po ozki cesti po pobočju strmo navzgor. Ko pridemo do domačij in do asfalta, pri tretji hiši zavijemo desno med hišo in gospodarskim poslopjem, takoj za gospodarskim poslopjem pa še enkrat desno navzdol proti gozdu. Tu na gornjem robu strmine najdemo stezico, ki nas levo nad strmino vodi proti skalnim može. Prvi skalni mož od zgoraj ni tako viden, malo naprej pa nas bolj shojena stezica pelje desno do druge skale, kjer sta zidani kamen in silhueta srnjaka. D tu bomo iz Sevnice hodili 25 minut.

 

Vrnemo se na gozdni rob, kjer spet poiščemo stezico desno nad strmino, ki nas nekoliko navzdol desno pripelje na razgledno četrto skalo. Desno ob četrti skali se lahko po zelo strmem pobočju spustimo navzdol do ceste. Pod skalami so skalne jame, ki mladim služijo za skrivališča. Spet se vrnemo na gozdni rob in nadaljujemo pot na desno. Ko je pred nami travnata raven, zavijemo nekoliko levo stran od gozdnega roba, ko pridemo na traktorsko pot z Pečja, pa gremo desno mimo domačije v gozd proti vzhodu. Ko pridemo v gozdu na raven, poiščemo na desni stezico, ki se po pobočju spušča desno, nato pa se obrne levo in nas pripelje na travnik nad gostilno v spodnjem Vranju (naselje gornje Brezovo). Levo ob gozdu se spuščamo po betonskih koritih, ki so položeni na nekdanjo stezo. Navzdol se spustimo na dvorišče sosednje domačije pri gostilni Kragl. Od »srnjaka« do tu bomo hodili 20 minut.

 

Na križišču cest nadaljujemo pot po cesti proti Blanci, ko se cesta po dobrih 100 m približa železnici, se začnemo vzpenjati po ozki cesti navzgor. Pri zadnji domačiji ceste ni več, zato nadaljujemo nad domačijo po poti navzgor na greben in desno navzgor po gozdu. Ko se poti razcepijo, gremo po spodnji levi in pridemo na cesto, po kateri nadaljujemo pot v isti smeri proti severovzhodu. Pridemo na odprti greben pred Žigrskim vrhom in v isti smeri do cerkvice. Od gostilne Kragl do tu bomo hodili 45 minut.

 

Mimo cerkve nadaljujemo do križišča cest in naprej proti vzhodu. Na naslednjem križišču pri križu zavijemo po cesti pod najvišjim vrhom (363 m) proti severu. Po cesti zavijemo zdaj naprej pod vrhom po grebenu proti zahodu, kjer je precej domačij in vinskih hramov. Pri zadnji hiši s hišno št. 49, ko se cesta konča, poiščemo stezo na levi navzdol po sadovnjaku ob vinogradu. Ko pridemo do žične ograje (obora za damjake), nadaljujemo pot po stezi na levo tik ob ograji. Ko pridemo do vinograda, nadaljujemo pot med vinogradom in ograjo. Ko se obora na desni konča, pridemo na slabšo cesto, ki nas popelje navzdol do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno in kmalu pridemo v Lončarjev dol. Z Žigrskega vrha do tu bomo hodili 40 minut.

 

Pot nadaljujemo na levo ob potoku navzdol, pri zadnjih hišah strnjenega naselja pri trgovini Ajda pa ponovno zavijemo desno navzgor po ozki asfaltirani cesti. Ko se zgoraj na robu cesta konča, nadaljujemo v isti smeri naprej malo navzdol. Ko se priključimo cesti iz doline, zavijemo desno po traktorski poti strmo navzgor mimo domačije. Ko se pot razcepi, zavijemo desno in nato po travniku naravnost navzgor proti večjemu hrastu. Po grebenu navzgor sledimo komaj zaznavni stezi, malo višje pa zavijemo čez travnik levo pod vrhom Piramide (321 m) do cerkvice sv. Marjete na Pečju. Z Lončarjevega dola do sem bomo hodili 40 minut.

 

Pri cerkvi zavijemo levo mimo domačije št. 13, po cesti v gozdu pred domačijo pa zavijemo desno v gozd. Iz gozda gremo po travniku po ravnem mimo nekaj domačij, se po cesti vzpnemo navzgor na greben in nadaljujemo pot navzdol proti Drožanjski cesti. Pri hiši št. 1 pri brezi zvijemo s ceste strmo navzgor na rob in z roba proti jugu poiščemo stezo v gozd do majhnega igrišča na Vrtači. Po levi strani igrišča gremo naprej do roba in poiščemo stezico na desno, ki se začne spuščati navzdol. Stezi nato sledimo navzdol vse do stanovanjskih blokov Pod Vrtačo. Zadnji del poti bomo prehodili 25 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 3 ure in 15 minut (9,4 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Nad vranjskimi pečinami na Žigarski Vrh in Pečje iz Sevnice