Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Bohor mimo treh slapov z Zgornje Blance (34)

 

Dolžina: 10 km

Trajanje: 4 h 15 min.

Težavnost: zahtevnejša pot do slapov zlasti v dežju

 

Z avtom se peljemo iz Sevnice po levi strani Save na Blanco, tu zavijemo levo proti Pokleku, nato pa desno do Gornjega Leskovca in Gornje Blance (naselje Gornji Leskovec). Zdaj nadaljujemo pot ob potoku Blanščica in avto parkiramo na manjšem parkirišču 100 m od domačije Požun (340 m). Avto smo parkirali ob pritoku Stranjskega potoka v Blanščico.

 

Našo pot začnemo po stezi ob Stranjskem potoku. V 20 minutah bomo pri slapu. Slap Bojanca je 14,80 m visok, nižje pa je še nekaj manjših slapov.

 

Desno nadaljujemo pot navzgor po zavarovani poti, dokler ne pridemo na raven, kjer je levo vas Stranje, mi pa gremo po travni jasi desno in poiščemo stezo v gozdu. Ta nas pelje ob robu ravni in se kmalu obrne proti severu. Bodimo zelo pozorni, ker se steza odcepi od poti in nas desno vodi po pobočju rahlo navzdol do potoka Blanščica. Ob potoku navzgor bomo mimo porušenega mlina kmalu prišli do slapa Pekel. Tudi tu je več slapov, glavni pa pada skoraj 17 m globoko. Od Bojance do tu bomo hodili 40 minut.

 

Od slapa se vrnemo do poti, ki je vodila do mlina in nadaljujemo pot levo navzgor. Po 30 m je desno navzdol odcep s stezo, ki vodi do domačije Požun; če se zadovoljimo z ogledom dveh slapov, bomo zelo hitro na izhodišču pri avtomobilu. Mi pa se dvigamo naprej proti zaselku Vrtec, kjer pri domačiji Požun lahko občudujemo zelo stare in debele trte na brajdi. Nadaljujemo do zaselka Puste Ložice (naselje Dobrova), kjer zavijemo po asfaltirani cesti na desno. Ko pridemo do gozda, zavijemo levo na traktorsko pot, vendar se po kakšnih 100 m odcepimo desno in po kakšnih 200 m spet desno, da pridemo na staro cesto, po kateri se spuščamo proti Dobrovskem potoku. Ob potoku navzgor bomo kmalu pri slapu Ubijavnik, ki je visok 6,8 m. Od slapa Pekel bomo hodili dobro uro.

 

Kakšnih 40 m pred slapom se proti severovzhodu odcepi strma pot. Po njej navzgor bomo kmalu prišli do gozdne ceste. Zdaj gremo po njej levo. Preden prečkamo potok, bomo našli stezo, ki nas strmo naravnost navzgor popelje neposredno do planinske koče (898 m). Od Ubijavnika do koče bomo hodili 50 minut.

 

Priporočamo še obisk bližnjega hriba Veliki Koprivnik (984 m), od koder je lep razgled proti severovzhodu. Od koče gremo po asfaltirani cesti na desno proti Srebotnemu. Ko cesta zavija levo in je na levi strani gozd, jo zapustimo in se po markirani poti spustimo desno navzdol. Mimo kapelice in domačije sledimo markacijam so asfaltirane ceste v zaselku Jablance (naselje Dobrova). Od koče do tu bomo hodili 45 minut.

 

Zapustimo markacije in se spustimo proti vzhodu desno navzdol proti Dobrovskemu potoku. Ko se na desni konča njiva, se po levi stezi spustimo v gozd navzdol do potoka. Potok prečkamo in ob njem poiščemo stezo. Ko pridemo do ribogojnice, smo na cesti. Po njej nadaljujemo do sotočja Dobrovskega potoka in Blanščice. Še nekaj sto metrov na desno in pridemo do izhodišča pri avtomobilu. Ta del poti bomo prehodili v 35 minutah.

 

Za vso pot bomo potrebovali 4 ure in 15 minut.

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Bohor mimo treh slapov z Zgornje Blance