Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Veliki Javornik od Pipana (7)

 

Dolžina: 7,1 km

Trajanje: 2 h 20 min.

Težavnost: nezahtevna pot

 

Izlet začnemo v Kurji vasi pri Pipanu (345 m). Iz Sevnice  peljemo proti Planini 10 km. Za avto bomo ob cesti lahko našli parkirni prostor. Markacije poiščemo na desni po cesti do mostu preko Sevnične. Ko se malo vzpnemo, pazimo na markacijo na levi strani po jarku navzgor. Preko travnika pridemo mimo domačije v gozd, kjer je več stez. Pozorno sledimo markacijam, ki nas bodo pripeljale do pokopališča na Zabukovju in na cesto. Do tu bomo hodili 20 minut.

 

Iz Zabukovja nas markacije vodijo po srednji cesti navzgor proti Mrzli Planini mimo zaselka Pokojnik (naselje Mrzla Planina) in po asfaltu do Klanca (na križišču pod Klancem zavijemo levo). Tu bodimo pozorni na markacije, ki nas bodo kmalu, ko gremo mimo malega travnika na desni, pripeljale do odcepa markirane poti za Skalico. (Če imamo pol ure časa, lahko gremo tudi na Skalico (951 m).) Iz Zabukovja bomo do sem hodili uro in 20 minut.

 

Pot nadaljujemo bolj po ravnem mimo Križa po poti do križišča cest, najprej sledimo markacijam po cesti proti vzhodu, nato pa levo nekoliko navzgor po poti. Zdaj bodimo pozorni na markirano pot, ki se odcepi levo in nas popelje strmo navzgor na vrh Velikega Javornika (1024 m). Šli bomo mimo rastišča jarice, ki rumeno zacveti, takoj ko skopni sneg. Od odcepa na vrh bomo hodili 40 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in 20 minut (7,1 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Veliki Javornik od Pipana