Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

V Loko s Planine (12)

 

Dolžina: 23,4 km

Trajanje: 7 h 15 min. 

Težavnost: nezahtevna pot z nekaj zahtevnejšimi odseki zaradi orientacije

 

Na križišču pri cerkvi v središču Planine pri Sevnici (588 m) nas markacije usmerijo na levo po cesti proti Prapretnemu. Do Prapretnega hodimo ves čas po asfaltirani cesti v smeri jugozahoda. Če so odcepi, se držimo vedno smeri naprej. Spredaj skoraj ves čas vidimo gozdnat vrh Rudenik. Ko prehodimo 4,5 km, bodimo pozorni na markacije, ker moramo zaviti desno do 300 m oddaljenega Prapretnega. Na koncu vasi  na koncu vasi zavijemo po cesti levo čez travnik navzdol v gozd pod Rudenikom. Nekaj časa gremo po ravnem. Ko pridemo do križišča, zavijemo po cesti desno navzgor. Pri križu se obrnemo levo. Cesta se konča pred travnikom s parkiriščem. Nadaljujemo po traktorski poti navzgor po travniku. Proti koncu travnika zavijemo desno ob porušeni domačiji in nadaljujemo pot po gozdu v smeri jugozahoda na travnike do studenca in velike lipe. Malo naprej bomo pri domačiji na Rudeniku (naselja Marijina vas), kjer je žig št. 11. S Planine tu je 2 uri hoje.

 

Od Rudenika sledimo markacijam po zaraščajočih travnikih proti jugozahodu skoraj po ravnem. Pridemo v gozd. Ko bomo pri manjšem travniku, se začnemo vzpenjati, nato pa po traktorski poti malo spuščati, dokler ne pridemo na cesto. Pot nadaljujemo po cesti z malim vzponom, dokler teče na desni strani grebena. Cesta pride na greben in se začne rahlo spuščati. Pri smrekovem gozdu gremo počasi ob cesti po bližnjici 100 m in naprej po cesti do sedelca. Ko cesta zavije desno, sledimo stezi po ravnem levo pod hribom in malo navzdol po gozdu do travnatega prevala. Tu pridemo na zasavsko planinsko pot, ki pelje od Pipana proti Lisci. Pot nas vodi ob gozdu in grebenu na širok travnat greben z lepim razgledom. Zavijemo malo desno po travniku in se malo spustimo skozi gozd na travnik. Na dnu travnika zavijemo desno v gozd, gremo še malo navzdol in že smo na sedlu, do koder je tudi cesta. Tu se z leve priključi stara pot z Bohorja. Po stezi sledimo markacijam v gozd levo pod grebenom in po gozdnatem grebenu vse do sedla, kjer je na desno travnik. Po gozdu in grebenu sledimo markacijam proti Ješivcu. Strmo travnato pobočje Ješivca zarašča posajena smreka. Po stezi se dvignemo na 934 m visoki Ješivec, kjer je žig št. 12. Od Rudenika do tu bomo hodili uro in 40 minut.

 

Z Ješivca se spustimo navzdol na sedlo. Tu se naši poti priključi pot iz Jurkloštra. Gremo navzgor in že smo na asfaltirani cesti, ki pelje na Lisco. Cesto prečkamo in se preko travnikov vrnemo znova na cesto. Pod Malo Lisco sledimo cesti do parkirišča Tončkovega doma. Na desno gremo po travniku na vrh Lisce, kjer je čudovit razgled (948 m). V Tončkovem domu, ki je stalno odprt, se lahko okrepčamo in tudi prespimo. Ob domu je Jurkova koča, ki jo lahko dobimo v uporabo po vnaprejšnjem naročilu. V Tončkovem domu je žig št. 13. Z Ješivca do tu bomo hodili 45 minut.

 

Z Lisce se spustimo do cerkvice Sv. Jošta, tam pa od treh markiranih poti izberemo desno, ki pelje proti Lovrencu. Po travniku se spuščamo proti severovzhodu. Mimo kapelice po gozdu pridemo na asfaltirano cesto na Selah. Ko pridemo iz gozda, po bližnjici presekamo serpentino, prečkamo asfaltirano cesto in se spuščamo po gozdni poti ob potoku, nato pa se takoj rahlo vzpenjamo, da pridemo na cesto. Ko po cesti pridemo iz gozda, gremo po bližnjici naravnost do osamljene kmetije. Pri hiši zavijemo levo po traktorski poti navzgor. Ko pridemo v gozd, nadaljujemo po ozki stezici, pod hribom Njivce po ravnem. Ko pridemo spet iz gozda, se po travniku spustimo do naslednje osamljene hiše in po travniku navzgor. Ko pridemo v gozd, gremo po ravnem pod vrhom Kamrice. Ko pridemo iz gozda na travnik, imamo pred seboj cerkev sv. Lovrenca. Sledimo markacijam ob gozdu navzdol, da obidemo travnik. Nato pridemo na asfaltirano cesto, ki pa jo takoj zapustimo in po travniku navzgor nadaljujemo do cerkve sv. Lovrenca (713 m). Na Lovrencu je kmetija, kjer se lahko okrepčamo. Ob cerkvi je rastišče cluscijevega svišča, ki je botanični naravni spomenik. Na Lovrencu je žig Št. 14. Z Lisce do Lovrenca bomo hodili 1 uro in 10 minut.

 

Z Lovrenca se spustimo proti zahodu do kapelice in na cesto. Po cesti se spustimo levo proti Loki. Kmalu bomo na križišču markiranih poti, levo je pot do Brega, mi pa nadaljujemo po cesti proti zahodu v gozd rahlo navzdol. Na križišču, ko se ena cesta odcepi navzdol, se rahlo vzpenjamo v isti smeri. Ko pridemo do malega travnika na sredi gozda, zapustimo cesto in se po bližnjici mimo križa malo dvigujemo, nato pa spuščamo in pridemo znova na cesto. Po cesti nadaljujemo iz gozda do zaselka Zavrate (naselje Radež). Ob hiši desno sledimo markacijam naprej čez travnik, nato pa pridemo v gozd, od kjer se spuščamo do vasi Radež. Tu spet pridemo na cesto. Če utegnemo, lahko v Zavratah nadaljujemo pot po cesti do zanimivega zaselka Polana, kjer je tudi cerkvica, in po cesti nadaljujemo do Radeža. Iz Radeža se spuščamo po cesti. Za kozolcem na koncu vasi izkoristimo markirano bližnjico. Ko bomo spet na cesti, bomo že skoraj pri lovski koči. Pot nadaljujemo po asfaltirani cesti dobra dva km mimo sadovnjaka in pokopališča v Loko (208 m). V Loki so gostinski objekti in trgovina ter železniška postaja. Z Lovrenca do Loke bomo hodili uro in 40 minut.

 

Za vso pot s Planine bomo potrebovali 7 ur in 15 minut (23,4 km).

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

V Loko s Planine