Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Pokojni in Veliki vrh iz Trnovca (33)

 

Dolžina: 8,3 km

Trajanje: 2 h 30 min. (3 h: daljša pot)

Težavnost: zahtevnejša pot zaradi orientacije

 

Iz Sevnice se peljemo proti Blanci skozi staro Sevnico, na križišču v Spodnjem Vranju zavijemo levo do Lončarjevega dola, naprej na Podvrh in še naprej do Trnovca. Pri odcepu ceste za Sv. Jurij (340 m) med naseljema Podvrh in Trnovec parkiramo avto.

 

Proti Sv. Juriju gremo po cesti do prve domačije, pred njo zavijemo desno navzgor po poti med vinogradi in pridemo na asfaltirano cesto. Ko se cesta izravna in nekoliko spusti, pred kapelico poiščemo stezo navzgor v gozd. Steza vodi najprej levo, nato pa desno in že smo pri cerkvi sv. Jurija (434 m). Do tu bomo hodili 15 minut.

 

Mimo cerkvice zavijemo desno in pri domačiji pridemo na slabšo cesto. Po njej gremo proti vzhodu. Pri velikem križu s ceste zavijemo na pot, ki gre levo navzgor nad jarkom. Iz gozda pridemo na travnik in gremo preko njega navzgor. Ko pridemo na traktorsko pot do križa, zavijemo levo in hodimo po njej kakšnih 50 m. Ko traktorska pot zavije levo, poiščemo desno po travniku navzgor ob gozdu malo zaznavno pot. V gozdu je pot vidnejša. Pot se obrne nekoliko levo navzgor mimo zaraščajoče travnate jase. Pri naslednji travnati jasi zavijemo desno nazaj v gozd in po njem naravnost navzgor do ceste, ki jo prečkamo in nadaljujemo pot v isti smeri navzgor. Pridemo na travnik in po njem do roba naslednjega gozda, kjer zavijemo ostro po poti v levo. Pred majhno hišo zavijemo desno navzgor ob travniku po poti v gozd. Nad travnikom pridemo na boljšo traktorsko pot in nadaljujemo navzgor, zavijemo malo desno mimo zapuščene domačije in pridemo na greben, kjer spet zavijemo nekoliko desno pod električnim daljnovodom in že smo na Pokojnem vrhu (naselje Mrzla Planina). Med domačijami nadaljujemo pot do cerkvice (747 m). Od Sv. Jurija do tu bomo hodili 45 minut.

 

Od cerkvice nadaljujemo pot naprej poti severovzhodu po slabi cesti navzdol. Ko pridemo do domačije na Klancu, smo na markirani planinski poti, po kateri nadaljujemo pot roti Zabukovju. Mimo domačije se spustimo na asfaltirano cesto in po njej navzdol do zaselka Pokojnik (naselje Mrzla Planina) ter po cesti proti zahodu do Zabukovja. Od Pokojnega vrha do Zabukovja bomo hodili 35 minut.

 

Ko gremo mimo pokopališča, se od naše poti odcepi markirana pot na Lisco, mi pa nadaljujemo pot naprej po markirani planinski poti sevniške planinske poti po cesti. Pri trgovini in večnamenskem domu zavijemo desno navzgor na cesto, ki pelje proti Završam (naselje Zabukovje). Ko pridemo po širokem razglednem grebenu do zaselka, zapustimo markirano pot, ki se spusti desno navzdol, in nadaljujemo pot naprej po cesti med hišami. Gremo skozi gozd. Ko je gozda konec, se cesta razcepi, ena gre proti vrhu Velikega Vrha (619 m)., mi pa zavijemo desno v smeri električne napeljave. Ko pridemo do roba, zavijemo levo po stari poti navzdol do vinskih hramov in vinogradov v zelo veliki strmini. Tu si moramo navzdol med vinogradi poiskati prehode, ki jih uporabljajo domačini za obdelavo vinogradov. Med vinogradi se bomo spuščali skoraj 150 višinskih metrov. Ko se strmina zmanjša, pridemo na ozko asfaltirano cesto.

 

(Če je slabo vreme in nimamo volje, da bi se spustili v dolino po strmini, se lahko z Velikega Vrha vrnemo do Završ in nadaljujemo pot po markirani sevniški planinski poti. Ko bomo preko travnika prišli v gozd, se bomo mimo kapelice spustili navzdol najprej po gozdu, nato pa po zaraščajočem travniku do večjega travnika. Na koncu travnika bomo zapustili markacije in nadaljevali pot na levo v gozd v glavnem po ravnem. Kmalu bomo pri vikendih v veliki strmini in na asfaltirani ozki cesti, na katero bi prišli, če bi se spustili po strmini.)

 

Po ozki asfaltirani cesti se bomo počasi spuščali na levo proti vzhodu med vinogradi navzdol do ceste, ki pripelje iz Zabukovja. Po cesti se spustimo do križišča, zavijemo levo proti Trnovcu oziroma Blanci in že smo na izhodišču. Iz Zabukovja do tu bomo hodili 55 minut.

 

Za vso pot bomo potrebovali 2 uri in pol (8,3 km), oziroma 3 ure, če bomo izbrali daljšo pot.

 

(Vir: Vodnik: Izleti v Sevniško okolico, Vinko Šeško, 2002)

 

Na Pokojni in Veliki vrh iz Trnovca