Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

 

Koroški pisatelj Prežihov Voranc – Lovro Kuhar je kratek čas prebival v Mokronogu in v tistem času spoznaval in se navduševal nad lepoto dolenjske pokrajine. V njegov spomin, vsako leto na tretjo soboto v mesecu oktobru poteka tradicionalni pohod po Vorančevi poti od Mokronoga do Pijane Gore, ki hkrati združuje tri sosednje občine, Mokronog-Trebelno, Sevnica in Škocjan.


Pot se prične v Mokronogu, pri gostilni Deu. Pred odhodom lahko še najprej obiščete kramarski sejem, ki se tu odvija vsako tretjo soboto v mesecu. Pot se iz izhodiščne točke nadaljuje proti Smetovšču in Sv. Vrhu, nato pa že počasi prehajamo v občino Sevnica, natančneje v Pavlo vas in nato na Malkovec, kjer boste lahko uživali v lepotah pokrajine, ki jih okolica ponuja. Od se pot nato nadaljuje proti Zgornjim Vodalom in Telčam, za tem pa že prihajamo na območje občine Škocjan in na končno točko, Pijano Goro do zidanice Luzar.


V kolikor pot obiščete na dan tradicionalnega pohoda, so na poti organizirani še okrepčilo na poti, topli obrok in prevoz nazaj do Mokronoga. Če pa boste pot obiskali sami, se lahko nato po isti poti vračate nazaj ali pa naredite krožno pot skozi Gorenje Dole – Dolenje Dole – Škocjan – Zbure – Smetovšče – Mokronog.