Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Lisco (1)

 

Dolžina: 29,6 km

Trajanje: 2 - 2,5 h

Težavnost: 4 / 5

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Tura se začne z zahtevnim vzponom, zato je priporočljivo narediti nekaj kilometrov po dolini Save za ogrevanje. Poseben čar ji dajejo lepe panorame. Vzpon na Lisco se nekajkrat prekine s krajšimi spusti. Sestavljen je iz štirih delnih vzponov. Iz Loke v dolžini 2km in s povprečnim naklonom 12% do Rateža. V dolžini 1km s povprečnim naklonom 11% do Zavrat. Do Sv. Lovrenca vodi makadamski vzpon, dolg 0,7km in s povprečnim naklonom 10%, od Zalisce do Tončkovega doma pa asfaltni vzpon, dolg 3,8km in s povprečnim naklonom 7%. Spust 2km s povprečnim naklonom -10% po strmi makadamski sončni cesti z Lisce terja nekaj pazljivosti.

 

Razgledna kolesarska tura je speljana čez Sv. Lovrenc, ki je botanični biser posavskega hribovja in na Lisco, enega izmed vrhov posavskega hribovja. Kolesariti začnemo pri Trubarjevem hramu na Loki. Sredi vasi se začnemo vzpenjati proti Radežu. Pri lovskem domu lahko predahnemo in pogledamo dolino Save. Na koncu vasi Radež zavije cesta na razgledni plato. Vozimo se pod cerkvijo sv. Fabijana in Boštjana in se povzpnemo mimo domačij po severnem pobočju Radeža na Zavrate. V gozdu nad Zavratami vidimo na levi Žirovnico, ki leži na platoju pod Kozičjem. Skozi mogočne gozdove se povzpnemo do kapelice pod Sv. Lovrencem. 100m levo je zavetišče, kjer nam prijazni domačini vedno postrežejo. Desno pridemo do travnika pod cerkvijo Sv. Lovrenca, ki je botanični naravni spomenik. Zaščiteno je rastišče clusijevega svišča ali velikega encijana. Ko je ta konec aprila v modrem zacvetu, zacveti še rumena opojna zlatica. Uživamo v pogledu in se ne vozimo po travniku ali do cerkve. Ohranimo rastišče našim zanamcem! Kolesarjenje nadaljujemo okoli vrha Kamrica, kjer lahko uživamo v pogledu proti Lokavcu in Panečam nad dolino Gračnice. Vsak ovinek odpre nov še lepši pogled. V vasi Zalisca zavijemo na glavni cesto na Lisco. Od planinske postojanke Tončkov dom je enkraten razgled proti jugu. Peš  pa se lahko povzpnemo na vrh Lisco, od koder se ob jasnem vremenu vidijo Alpe, večina ostalih vrhov v Sloveniji in tudi preko meja. Spuščamo se po sončni cesti po južnem pobočju, kjer nad vasjo Cerje zavijemo na razgledni plato. Skozi vas Polje nadaljujemo spust proti vasi Lisce in naprej do Razborja, kjer je bila rimska naselbina. Pred Okroglicami je pred nami še zadnji vzpon do TK Močivnik. Sledi strm spust v dolino Podvinskega potoka. Marljivi domačini so potok velkrat zajezili in ustvarili več manjših jezerc, kar daje Okroglicam edinstven pečat. V tem idiličnem okolju se lahko ustavimo in okrepčamo na TK Kranjc-Pavlič. V dolino Save pridemo na Bregu. Mimo HE Vrhovo in skozi Račico se vrnemo v Loko.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

 

 

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

Na Lisco