Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Po obronkih Sevnične (2)

 

Dolžina: 31,5 km

Trajanje: cca 2,5 h

Težavnost: 5 / 5

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Tura je tehnično in orientacijsko med najtežjimi v vodniku. Ima tri daljše vzpone. Prvi je asfaltni v dolžini 1,7km in s povprečnim naklonom 10% do Sv. Roka. Drugi, makadamski je dolg 2km in s povprečnim naklonom 11% na greben pod Gajem. Na desnem bregu Sevnične pa sledi makadamski vzpon do IK Zupan, dolg 1,3km in s povprečnim naklonom 13%. Spust v dolino Sevnične po makadamu v dolžini 2,3km in s povprečnim naklonom -11% terja nekaj pazljivosti. Na koncu ture je od kleti Mastnak ob gozdnem robu spust po ožji poti v dolžini 100m, kjer lahko greste tudi peš do asfaltne ceste. Nato sledi še 1,8km spusta s povprečnim naklonom -12% do Sevnica.

 

Kolesarska tura poteka po obronkih nad dolino Sevnične in nam postreže s prelepimi panoramami v dolino Sevnične in Save. Kolesariti začnemo na Glavnem trgu pod staro sevniško gostilno Vrtovšek. Nad njo stoji cerkev sv. Nikolaja. Pod mogočnim sevniškim gradom se počutimo prav majhni. Po Cesti na grad pridemo do glavne ceste proti Drožanju, ki jo na prvem križišču tudi zapustimo. Mimo sadovnjakov in novega naselja se povzpnemo do romarske ceste sv. Roka iz 17.stoletja. od tu je lep razgled na Sevnico in desni breg Save. Skozi gozd in mimo vinogradov prikolesarimo do cerkve sv. Martina na Lamperčah, ki ima za osnovo romansko ladjo. Cerkve so včasih gradili na mestih pozitivne energije in so vredne postanka. Skozi Šetenje in Drožanje se spustimo v dolino Drožanjskega potoka. Povzpnemo se do Žabjaka, kjer je zanimiva majhna cerkev sv. Lovrenca z dobro ohranjenimi freskami. Amerškovi, ki domujejo pred cerkvijo, vam bodo z veseljem povedali kaj več o njej. Preko Konjske Glave se skozi lepe bukove gozdove mimo samotne kmetije povzpnemo na vrh masiva. Po grebenu kolesarimo do lovske koče, kjer se mimo samotnih kmetij na Logu spustimo v dolino Sevnične. Prečkamo glavno cesto za Planino pri Sevnici in se začnemo vzpenjati na desni breg Sevnične, kjer nas bodo spremljale enkratne panoramske razglednice slovenskega podeželja. V Malem Podgorju se lahko okrepčamo v IK Zupan, kjer so znani po dobrih postrveh. Po panoramski cesti vozimo mimo samotnih kmetij do barokizirane cerkve sv. Marije s pokopališčem. Pot nadaljujemo po razgibani panoramski cesti skozi zaselke in samotne kmetije do Cerja, kjer se spustimo proti Podgorici. Še zadnji vzpon nas pripelje na Zleteče, od koder lahko pokukamo v dolino Save. Na levi pa ostaja za nami dolina Sevnična. Skozi Ledine se spuščamo po grebenu in zavijemo desno proti Vinski kleti Mastnak, ki je znana po penečih vinih. Od tu je enkraten razgled na dolino Save. Po poti se spustimo nazaj na asfaltno cesto in se strmo spuščamo v Sevnico. Skozi mesto se vozimo po glavni cesti do parkirišča pod gostilno Vrtovšek.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

 

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

 Po obronkih Sevnicne