Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Po Trubarjevih sledeh (5)

 

Dolžina: 29,6 km

Trajanje: cca 1,5 h

Težavnost: 3+ / 3

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Prvi del ture je nezahteven in poteka po levem bregu Save. Od točke 12 pa je strm, 2km dolg vzpon na greben s povprečnim naklonom 13%. Do Boštanja pa nas pripelje 4km dolg spust s povprečnim naklonom -7%.

 

Kolesarska tura je speljana ob Savi in po njenih obronkih nad Sevnico mimo najzanimivejših naravnih in kulturnih znamenitosti. Kolesariti začnemo na parkirišču za hotelom Ajdovec. Sevnico zapustimo pri HE Boštanj, ki ima v svojem zaledju majhno savsko jezero. Skozi Orehovo se vozimo ob železnici in Savi. Na desno nam pogled uhaja na cerkvico na Razborju in na Sv. Lovrenc. Na levi preko Save pa je lepo vidna predromanska cerkev sv. Mihaela na Kompolju, ki je ena najstarejših cerkva v Posavju. Za Bregom bomo videli prvo posavsko HE Vrhovo. Skozi Račico se pripeljemo v Loko, kjer je 14 let živel in ustvarjal Primož Trubar. Osrednji trg s Trubarjevim doprsnim spomenikom in cerkvijo sv. Helene je vreden postanka. Pod Loko nas bodo na savski naplavini pozdravljali številni kozolci. Nad HE Vrhovo prečkamo Savo in nato še državno cesto Radeče-Sevnica. Skozi Prapretno in mimo vinogradov na Vrhovski gori se povzpnemo na obronke nad desni breg Save. Ko kolesarimo skozi Goreljce, se nam na desni odpre pogled na razgibano gričevje nad Šentjanžem. Na Novem Gradu pa zopet pogled proti Lisci na levi breg Save. Pri Streharjevih na Novem Gradu 7, 150m za odcepom za Nežence, so pred hišo na ogled makete gradov, hiš in kozolcev. Malo dalje se lahko od usmerjevalnih tabel pri vaškem vodnjaku sprehodimo do grajske štirne ali knapovske jame. Po grebenu se pripeljemo v Vitovec in naprej do Kremena. Skozi gozdove se spustimo na Vetrnik, od koder je lep pogled na HE Boštanj in Sevnico. Sredi Vetrnika se peljemo mimo mogočne lipe. Nad Boštanjem se v mesecu maju, ko cveti azaleja ali rumeni sleč, ustavimo pri usmerjevalni tabli in si ogledamo čudovite rumene cvetove. Mimo boštanjskega pokopališča se spustimo do cerkve sv. Križa, kjer je nagrobni spomenik graščaku Viljemu Lambergu iz 1574. Skozi Boštanj se pripeljemo nazaj v dolino Save, kjer se za mostom vrnemo po isti poti mimo železniške postaje do parkirišča za Hotelom Ajdovec.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

Po Trubarjevih sledeh