Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Na Sveti Duh (7)

 

Dolžina: 29,8 km

Trajanje: 1,5 - 2 h

Težavnost: 3 / 3

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Tura večinoma poteka po grebenih in nam postreže z lepimi panoramami. Od Gabrijel je prvi 1,2km dolg asfaltni vzpon s povprečnim naklonom 9%. Iz Srednika se v dolžini 0,6km strmo spustimo v dolino Studenčnice s povprečnim naklonom -14%. Na greben na desnem bregu Studenčnice vodi 0,5km dolg asfaltni vzpon s povprečnim naklonom 13%. Od TK Deželan se po asfaltu 2,2km in s povprečnim naklonom -9% spustimo v dolino Globaščice.

 

Kolesarska tura povezuje kraje po severovzhodnih obronkih Mirnske doline med Šentjanžem in Šentrupertom. Kolesariti začnemo pred gostilno Majcen na Vrhku pri Tržišču. Po dolini Hinje se pripeljemo v rudarsko naselje Krmelj, kjer so konec 18.stoletja začeli kopati rjavi premog. Rudniško zgodovino izpričujeta rudarski voziček ob cesti in lokomotiva, ki pa je le še spomin na železniško povezavo z dolino Mirne. Na začetku Gabrijel zavijemo v gozd. S terase okrepčevalnice Paviljon je lep razgled na Gabrijele in Mirnsko dolino. Vzpon nadaljujemo skozi  Stražberk na Veliki Cirnik. Na levi vidimo cerkev sv. Križa, ki stoji na robu vasi na grebenu. Tod so včasih kopali železovo rudo. Po grebenu nadaljujemo skozi zaselke in samotne kmetije. Na levi čez dolino vidimo cerkev sv. Duha do katere nas bo pot še pripeljala. Na Svinjskem, ki je dobilo ime po rudniku svinca v bližini, se odpre lep pogled na pobočje Jatne, ki je posejano s cerkvami. Skozi Srednik, kjer so hiše okrašene kot v kaki pravljični zgodbi, se spustimo v pozabljeno dolino Studenčnice. Mimo samotne kmetije pridemo do ceste, ki desno vodi v Kostanjevico. Mi se povzpnemo levo proti Homu in na grebenu nadaljujemo vzpon mimo odcepa za IK Nebesa. Skozi zaselke se povzpnemo do cerkve sv. Duha na Vihru, ki je znana po srednjeveških freskah. V bližini jo že stoletja varuje mogočna lipa. Mimo vinogradov se pripeljemo na Hrastno, kjer se lahko okrepčamo na TK Deželan.  Skozi gozdove se spustimo v dolino Globaščice. Za Dolenjimi Jesenicami pri enoprekatnem mostu čez Jeseniščico zavijemo proti cerkvi sv. Roka. Tovrstni most je bil v Mirnski dolini kot peti in zadnji zgrajen iz rezanega apnenca in izpeljan s prekatnim lokom. Za Pijavicami zavijemo desno na kolovoz proti Polju pri Tržišču, ki leži na vzpetini. Sredi strnjenega naselja se lahko ustavimo na TK Pri Ružici, kjer bodo veseli vsakega obiska. Skozi gozd se spustimo do železniške postaje Tržišče in turo končamo pri gostilni Majcen.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

Na sv Duh