Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Vinogradniška kolesnica (18)

 

Dolžina: 40,2 km

Trajanje: 2 - 2,5 h

Težavnost: 4 / 4

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Tura spada med daljše in najbolj razgibane v vodniku. Prepričali se bomo, kako razgibano je Krško hribovje. Od 6 iz Brezovega vodi 0,8km dolg asfaltni vzpon s povprečnim naklonom 11%. Iz doline do Gorenjih Impolj vodi makadamski vzpon v dolžini 0,5km in s povprečnim naklonom 12%. Nato mu sledi asfaltni spust, dolg 2km in s povprečnim naklonom -9%. Do cerkve sv. Duha je najdaljši 1,7km dolg asfaltni vzpon na turi s povprečnim naklonom 9%. Vsi ostali vzponi in spusti imajo povprečni naklon manj kot 10%.

 

Kolesarska tura je speljana po krškem  gričevju. Kolesarili bomo med vinogradi in gozdovi, ki si na prisojnih legah podajata roki. Kolesariti začnemo na parkirišču pred restavracijo Silvester na Raki. Skozi Podulce se spustimo v dolino Račne. Na desni nas med vinogradi pozdravi sv. Marjeta. V Zabukovju zavijemo proti severu v gozdove na pobočju Raškega vrha. Pod Brezovim prečkamo glavno cesto in se med vinogradi po Gornjedolenjski vinski cesti povzpnemo skozi Križe na greben, kjer leži Velika Hubajnica. Skozi Malo Hubajnico se še malo dvignemo do Primoža, kjer je sredi vasi istoimenska cerkev.  Na Dedni Gori, ki leži na grebenu nad dolino Kosmatca, vidimo, kako razgibano je krško gričevje. Po grebenu se vozimo med zidanicami in vinogradi ter se skozi gozd spustimo v dolino Hudournika. Preko Gornjih Impolj se spustimo v dolino Impoljskega potoka do Gostilne ob ribniku, kjer se lahko sprehodimo  ob ribniku in malce okrepčamo. Povzpnemo se na razvodno sleme med reko Savo in Krko, kjer leži Zavratec. Dvigamo se skozi Rovišče mimo sv. Nikolaja iz 17. stoletja v Rovišču so odkopali halštatske gomile, ki pričajo o prazgodovinski poselitvi. Mimo Planine prikolesarimo po vse bolj zakasneli pokrajini do Smečic, kjer se začne malo zahtevnejši vzpon do Velikega trna. Pri cerkvi sv. Duha, ki ima kar pet oltarjev, je lep razgled daleč naokoli. Mimo Kalc se skozi Nemško vas med vinogradi spustimo do Brezovske Gore. Tu se lahko ustavimo  pri lesenem hramu , kjer ima sedež  Zavod Vrbov log. tu se lahko čez cesto na desni sprehodimo v Predjamski dol do Ajdovske jame. Pod spodnjim vhodom lahko vidimo bruhalnik, ki  ob močnih nalivih bruha vodo. V jami so našli kosti jamskega medveda in predmete iz različnih obdobij. Pomembno je odkritje grobišča in kulturnega prostora s konca mlajše kamene dobe. Sledi vzpon do Vrhulj in spust do Ravni, kjer se lahko ustavimo ob cerkvi  sv. Vida in okrepčamo v eni večjih vinskih kleti v teh krajih, pri Pirčevih. Skozi gozdove se spustimo v idilično dolino Lokavca. Še zadnji vzpon in odpre se nam pogled čez dolino Krke. Na začetku Rake se lahko ustavimo in se sprehodimo mimo propadajočega samostanskega poslopja do raškega gradu. Zgradbi nemo pričata o nekdanji veličini tega kraja. Skozi arhitekturno zanimivi trg z baročno cerkvijo sv. Lovrenca se vrnemo do restavracije Silvester.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

 

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

 

 

Vinogradniska kolesnica