Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Grajska tura ob Savi (19)

 

Dolžina: 57,6 km

Trajanje: 2,5 - 3 h

Težavnost: 3+ / 4

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Tura je povezovalna in najdaljša v vodniku. Najstrmejši vzpon je od 7 na greben, dolg 0,8km, s povprečnim naklonom 10%. Od gradu Brestanica pa vodi najstrmejši spust v dolžini 0,6km in s povprečnim naklonom -12%. Turo lahko odpeljemo tako, da izpustimo vzpona do gradov. Na 20 se začne eden najlepših vzponov v Posavju do začetka vasi Studenec. Poteka po lepo speljani vijugasti cesti skozi gozd. Dolg je 3,5km in ima povprečni naklon 5%. Iz Smečic do sv. Duha vodi 1,7km dolg vzpon s povprečnim naklonom 9%. V dolino Save pa nas pripelje 3,4km dolg spust s povprečnim naklonom -7%, ki pa ima nekaj malo strmejših odsekov.

 

Kolesarska tura poteka med Krškim in Sevnico ob reki Savi. Povzpne se na obronke od gradov, kjer nam misli popelje daleč v preteklost. Kolesariti začnemo za gostilno Murko pri občini Krško levo mimo gasilskega doma z edinstvenim stolpom, ki je bil včasih tudi opazovalnica. Nasproti pa je Park zaslužnih občanov. Čez Savo se pripeljemo na Videm in nadaljujemo proti Brestanici mimo cerkve sv. Ruperta. Tu je dolina Save najožja v Posavju. Na vzpetini nad sotočjem nas pozdravi grad Rajhenburg. Pri železniški postaji se povzpnemo do cerkve sv. Petra z zanimivima nagrobnikoma. Nasproti bencinske črpalke je na vzpetini mogočna bazilika Marije Lurške. Na križišču pod baziliko se začnemo vzpenjati proti gradu. Mimo sadovnjakov in križa, kjer so pokopavali menihe trapiste, se spustimo do gradu Rajhenburg, ki je prvi pisno omenjeni srednjeveški grad v Sloveniji.  Danes je v njem muzej, ki izpričuje njegovo bogato zgodovino. V dolini se spustimo do prazne graščine Turn in ob Savi nadaljujemo pot proti Blanci in mimo HE Blanca. Pred Sevnico je Sava pred tisočletji izoblikovala zanimive skalne pečine. Na vrhu ene stoji srnjak, ki se je po legendi pred lovečimi lovci pognal v prepad. V Sevnici se povzpnemo po severnem pobočju do gradu, ki leži na vzpetini nad starim mestnim jedrom. Danes je na ogled več muzejskih zbirk in galerija. Okoli gradu so ostanki grajskega parka. Tik pod gradom se lahko sprehodimo do Lutrove kleti, nekdanje protestantske molilnice. V njej je delno ohranjena poslikava iz leta 1600. Na koncu Sevnice pred HE Boštanj prečkamo Savo in po prometni cesti kolesarimo skozi Log do dvorca Impoljca, kjer se po lepo speljani cesti skozi gozd povzpnemo na Studenec. Okrepčamo se lahko v gostilni Janc. 400m naprej ob cesti je romarska Marijina kapelica, kjer je energijska točka. Čez greben se pripeljemo na razvodno sleme med reko Savo in Krko,kjer leži Rovišče s cerkvijo sv. Nikolaja. Mimo Smečic se povzpnemo do razgledne cerkve sv. Duha na Velikem Trnu. Skozi Spodnje Dule prikolesarimo v vinogradniški Golek, od koder je lep razgled proti dolini Krke in Gorjancem. Skozi vasi Gora in Cesta se strmo spustimo nazaj v dolino Save. Po Hočevarjevem trgu, kjer stoji cerkev sv. Janeza Evangelista in zgradba meščanske šole, se vrnemo do parkirišča za gostilno Murko pod Trško goro.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

 

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

 Grajska tura ob Savi