Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Po Mirnski dolini

 

Dolžina: 58,2 km

Trajanje: 2,5 - 3 h

Težavnost: 4 / 4

Avtor poti: mag. Boris Papac 

 

Kolesnica Po Mirnski dolini je zelo razgibana, s številnimi vzponi in spusti. V celoti poteka po asfaltu. Iz doline Save vodi 5,1km dolg vzpon s povprečnim naklonom 7%, ki ima 1km dolg odsek z 12% naklonom nad Konjskim. Spust v Mokronog je dolg 1,7 km in ima povprečni naklon -6%. Na levem bregu Mirne vodi na Veselo goro z obeh strani 300m dolg 9% klanec. Na Veliki Cirnik se vzpenja 1,6km dolg vzpon s povprečnim naklonom 9%. Navzdol proti Šentjanžu pa je malo krajši, 1,3km dolg spust s povprečnim naklonom -8%. Iz Krmelja vodi na greben 0,6km dolg 9% klanec, ki se na drugi strani v dolžini 1km s povprečnim naklonom -8% spusti v Mirnsko dolino.

 

Dolino reke Mirne je dolga približno 45 km. Mirna izvira nad Moravčami pri Gabrovki, izliva pa se v Savo pri Sevnici. Na sredi toka se razširi v 3 km široko kotlino, kjer so trije večji kraji Mirna, Šentrupert in Mokronog. Iz Šentruperta je opisana majhna kolesnica Po Mirnski dolini, ki povezuje vse tri kraje. Velika kolesnica Po Mirnski dolini pa poteka od Sevnice do Mirne. Naprej jo je možno podaljšati pod mirnskim gradom mimo Cirnika in Gornje Ravni do gostilne Ravnikar na Čatežu pri Zaplazu. To področje so poselili že poganski Slovani. Kraji so bili v srednjem veku razvojno primerljivi z drugimi predeli. Naj omenimo samo Žalostno goro nad Mokronogom in Veselo goro pri Šentrupertu. Kasneje pa so glavni prometni tokovi obšli dolino Mirne. Danes pomeni bogata kulturna krajina in ohranjena narava prednost, ki jo želijo izkoristiti v razvoju turizma. Kolesarski klub Dolenjska balanca organizira vsakoletni TOM-ov kolesarski maraton iz Mokronoga.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

Po Mirnski dolini