Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Gorska kolesnica: Bohor-Lisca-Šentjanž

 

Dolžina: 65,2 km

Trajanje: 4 - 5 h

Težavnost: 

Avtor poti: mag. Boris Papac 

 

Bohor-Lisca-Šentjanž:

Etapa PD Bohor-Lisca je zahtevna. Od Škofovega križa je 1km, iz Grmade pa 2km 10% makadamskega spusta. Od vasi Pokojnik je 0,9km dolg asfaltni spust z naklonom -14%. Na desnem bregu Sevnične je 1,3 km dolg 13% vzpon. Iz Cerja je 2,4km dolg makadamski vzpon s povprečnim naklonom 11%. Krajši odsek ima 18% naklon. Etapa Lisca-Šentjanž je tudi naporna. Iz Rateža do Loke je 2km asfaltni spust s povprečnim naklonom -12%. Na desnem bregu Save vodi iz Loga 1,3km dolg 13% asfaltni vzpon. Krajši odsek ima 20% naklon. Do Leskovca je še 0,8km dolg 10% makadamski vzpon. V Šentjanž vodi spust v dveh delih, dolgih 1,5 in 2km, z 11% naklonom.

 

Od planinskega doma kolesarimo po grebenu Bohorja povzpnemo se na Pusti vrh. Strm spust v dolino Sevnične od lovskega  doma poteka mimo dveh kmetij, kjer nimajo privezanih psov. Previdno! Če boste vozili gorsko kolesnico v nasprotni smeri se lahko iz doline Sevnične povzpnete do Zabukovja po glavni asfaltni cesti. Vzpon na desnem bregu Sevnične do Tončkovega doma na Lisci, kjer lahko prenočimo, spada med poslastice gorske kolesnice. Če poidejo moči, lahko nad Cerjem zavijemo levo in se po asfaltni cesti po severnem pobočju povzpnemo na Lisco. Spust v dolino Save mimo sv. Lovrenca ima nekaj krajših protivzponov. Na desnem bregu Save sledi zelo strm asfaltni vzpon do Budne vasi. Če smo utrujeni, lahko etapo skrajšamo po eni od cest, ki vodi z grebena proti Šentjanžu. Zamudili pa bomo najlepši razgledni del gorske kolesnice mimo Leskovca, Kladja in Svrževega. Gostilna Repovž je edina prenočitvena možnost v Šentjanžu.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

 

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

 

Gorska kolesnica Bohor Lisca Sentjanz