Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Gornjedolenjska VTC: Mirna-Krško

 

Dolžina: 70,3 km

Trajanje: 3,5 - 4,5 h

Težavnost: 5 / 5

Avtor poti: mag. Boris Papac

 

Kolesarjenje po Gornjedolenjski VTC je zahtevno. Etapa nad Šentrupertom deloma poteka po zarisani trasi vinske cest. Na terenu ni označena. Iz Mirne sta vzpona nekoliko lažja. Pot pretežno poteka po asfaltu. Le med 8, 22 in 25 je 1,3km makadama. Vzpon na Okrog do sv. Barbare je sestavljen iz treh delov. Najtežji je drugi del do Oplenka v dolžini 2,2k in s povprečnim naklonom 12%. Spust od sv. Barbare je dolg 2,3km in ima povprečni naklon -10%. Zadnji kilometer je strmejši. Na drugem delu etape pa je od točke 24 do 26 1,1km spusta s povprečnim naklonom -15%. Etapa med Mokronogom in Krškim poteka po asfaltu in nima tako strmih vzponov in spustov, le do 10%. Med Zavratcem in Brezovim poteka po povezovalni cesti med Škocjanom in dolino Save, ki etapo razdeli na dva dela.

 

Gornjedolenjska VTC nas popelje v gorice nad Šentrupertom in po Krškem gričevju. Tu je doma predvsem cviček. Pestro gosto poseljeno pokrajino bogatijo zidanice in hrami. Kje vse so jih postavile pridne roke? V starem hramu nas pozdravita lesena preša-slemenka in glineni vrč-goljfivček. Ne dovolite, da vas prevara! Kako strmo se spuščajo nekateri vinogradi. Opazili boste tudi značilne obcestne brajde. Opisana je v dveh etapah od Gostilne pri Francki v Mirni do hotela Pacific v Krškem, z vmesno postajo pri gostilni Deu v Mokronogu. Med Šentrupertom, kjer je Hiša vina Frelih in Mokronogom je povezovalni del. V celoti je dolga dobrih 70km.

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

Gornjedolensjka VTC Mirna Krsko