Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Bizeljsko-Sremiška VTC: Bizeljsko-Sevnica

 

Dolžina: 76,8 km

Trajanje: 4 - 5 h

Težavnost: 5 / 5

Avtor poti: mag. Boris Papac ž

 

Kolesarjenje po Bizeljsko-Sremiški VTC je zahtevno. Vsaka gorica prinese nov pogled, nov vzpon in spust. Pot pretežno poteka po asfaltu. Le med 24, 19 in 20 je 0,3 km dobrega makadama. Na poti nas čaka deset vzponov in spustom. Najdaljši je med Krškim in Sremičem v dolžini 5,8km. Najbolj strmi odseki so: med Bizeljsko vasjo in Bukovjem v dolžini 0,4km in s povprečnim naklonom 15%, med Zgornjo Pohanco in Zdolami v dolžini 0,6km in s povprečnim naklonom 12%, in med Dovškim in Brezovim v dolžini 0,5km in s povprečnim naklonom 12%. Ostali vzponi in spusti imajo povprečni naklon do 10%. Vsak spust se konča v dolini. Te so povezane s turama 27 in 19, po katerih se lahko vrnemo na izhodišče.

 

Bizeljsko-Sremiška vinska cesta vijuga med vinogradi, sadovnjaki in gozdovi na levem bregu Save. Pot se začne na državni meji pod Orešjem in konča pri kleti Mastnak v Orešju nad Sevnico. Na terenu je deloma označena. V celoti je dolga okoli 80km. Opisana je v dveh etapah od Bizeljskega do Sevnice z vmesno postajo v Krškem. Od Sevnice do kleti Mastnak je 4,2km. V Sevnici na krožišču zavijemo desno proti Planini pri Sevnici. 100m od odcepa za Lisco je na desni Vinska klet Mastnak. Po slikovitih hribčkih si gorice podaljšajo roke. Marljivi ljudje jih obdelujejo in z veseljem ponudijo dobro vinsko kapljico: bizeljčana in sremičana. Vendar pa je bila tod narava zelo radodarna in v kleteh zorijo tudi predikatna in ledena vina, vina jagodnih izborov ter vrhunske penine. Na zdravje!

 

(Vir: Turistično-kolesarski vodnik: Posavje, Dolenjska, Kozjansko: Neodkrita turistična destinacija, Boris Papac, 2008)

Za možnost vodenja po kolesarskih poteh ali nakup Turistično-kolesarskega vodnika Borisa Papaca v tiskani obliki kontaktirajte TA Doživljaj. 

 

 

 

Bizeljsko sremiska VTC Bizeljsko Sevnica